Hatalmas dróntámadás érte Kijevet  

Hírek2023. máj. 29.Sz.A.

A háború kezdete óta  a legnagyobb dróntámadás érte Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán légvédelem jól vizsgázott, rengeteg életet sikerült megmenteni

Tegnap a háború kezdete óta  a legnagyobb dróntámadás érte Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán légvédelem jól vizsgázott, rengeteg életet sikerült megmenteni – írja napi haditudósításában a Guardian.

Az ukrán légvédelem az orosz dróntámadások zömét hatástalanította, 59 drónból 58-at megsemmisítettek. A legtöbb drónt Kijev fölött lőtték le.

Három ember életét vesztette, kettő megsérült egy tegnapi rakétacsapásban, amely a fővárost érte, miközben Kijev városának alapítását ünnepelték Ukrajnában.

Orosz rakétatámadás ért egy egészségügyi intézményt Dnyipro megyében, az áldozatok száma négyre emelkedett.

Bahmut környékén az utóbbi napokban csökkent az orosz katonai támadások száma az ukrán katonai vezetés szóvivője szerint.

Zelenszkij elnök egy Iránt büntető törvényjavaslatot terjesztett be, ennek alapján 50 évre szankciókat vethetnének ki Irán ellen, amely fegyvereket, főleg drónokat szállít Oroszországnak. A szankció megtiltaná az iráni áruk tranzitját Ukrajnán keresztül, beleértve a az ukrán légtér használatát is. Emellett iráni állampolgárokra vonatkozó kereskedelmi, pénzügyi és technológiai szankciók is életbe lépnének.

Elkerülhetetlen, hogy Fehéroroszországba taktikai atomfegyvereket telepítsen Oroszország – mondta egy magas rangú belarusz tisztségviselő.

Alekszander Volfovics, a fehérorosz biztonsági tanács egyik vezetője, aki szerint a Szovjetunió összeomlása után azért vonták ki az országból az orosz fegyvereket, mert az Egyesült Államoktól biztonsági garanciákat kaptak, mára azonban alapjaiban megváltozott a biztonsági helyzet.

Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin a BBC-nek adott interjúban kifejtette: a Nyugat a fegyverszállításokkal magasabb szintre emeli az ukrajnai konfliktust, és növeli a háború kiterjedésének kockázatát.

A nagykövet szerint Oroszországnak hatalmas tartalékai vannak, és "még nem is kezdett el nagyon komolyan fellépni".

Az orosz légvédelem ukrán dróntámadást hatástalanított a Fekete-tenger melletti krasznodari régióban fekvő olajfinomítónál.