Hatalmas orosz offenzíva zajlik a kelet-ukrán fronton

Hírek2022. jún. 19.Növekedés.hu

Tovább folyik a harc Szeverodonyeckért. Az orosz hadsereg Izjumtól délre próbálkozik az előrenyomulással, hogy körbe tudja zárni a Szeverodonyeck térségét védő ukrán erőket. Zelenszkij ukrán elnök Mikolajivbe és Odesszába is ellátogatott szombaton.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Mikolajivbe utazott, és a korábban ostromlott város vezetőivel az újjáépítésről tárgyalt. A harcok most nem itt, hanem Kelet-Ukrajnában zajlanak - írja az Euronews.

Szeverodonyeck irányában az ellenség folytatja a tüzérségi támadást. Ágyúkból és rakétavetőkből lőnek a katonáinkra Liszicsanszk, Metolkine, Usztinivka és Voronove térségében. Tovább folyik a harc Szeverodonyeckért. Az ellenség a pozíciói javítása érdekében több állást is megpróbált lerohanni a városon kívül, de ezek a kísérletek sikertelenek voltak

- számolt be a fejleményekről az ukrán hadsereg szóvivője.

A BBC tudósítása szerint Zelenszkij a rakátákkal rendszeresen támadott Odesszába is ellátogatott szombaton. Mikolajiv és Odessza a Fekete-tenger kijáratának elfoglalása szempontjából a két legfontosabb célpont az orosz haderő számára.

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg Izjumtól délre próbálkozik az előrenyomulással, hogy körbe tudja zárni a Szeverodonyeck térségét védő ukrán erőket.

Mint arról beszámoltunk, továbbra is Szeverodonyeck az Ukrajnában zajló háború kulcspontja. Az orosz erők immár hetek óta ostromolják a Luhanszk megyében található várost, amely a szomszédos Liszicsanszkkal a két utolsó nagyváros a megyében, amit még nem szálltak meg teljesen az oroszok.

Liszicsanszk szerencsésebb helyzetben van, mivel a Donyec folyó nyugati partján fekszik és bár az orosz erők elkezdték a bekerítését, az a város még teljesen ukrán ellenőrzés alatt áll, az ostromot pedig még nem indították meg az oroszok.

Szeverodonyecket azonban könnyebben meg tudta közelíteni az orosz hadsereg, mivel a folyó ugyanazon oldalán van, mint az orosz erők által ellenőrzött területek.

A várost így sikerrel körbe is zárták a szárazföldön az oroszok és a környező településeket, például Rubizsnyét is megszállták. Utánpótlás egyedül Liszicsanszkból érkezhetett a városba, de ezek az utánpótlási vonalak sérülékenyek voltak, mivel a Donyeck folyón átívelő hidakon vezettek. Az oroszok kihasználták ezt a helyzetet és az összes hidat megsemmisítették mostanra. Szeverodonyeck védői így gyakorlatilag hasonló helyzetbe kerültek, mint a korábban Mariupolban harcoló ukrán egységek. Mostanra gyakorlatilag semmilyen komolyabb utánpótlást nem kapnak és teljesen elzárták őket a Liszicsanszkban állomásozó ukrán erőktől.

Eközben több száz háborús bűncselekmény ügyében vizsgálódnak a német hatóságok az orosz-ukrán háború kapcsán.