Elvágták az utánpótlási vonalakat Szeverodonyecknél, különleges fegyverhez jutottak az ukránok - Térképen a háború

Elemzések2022. jún. 18.Dajkó Ferenc Dániel

Nem mozdultak el jelentősen a frontvonalak Ukrajnában. Továbbra is Szeverodonyeckben zajlanak a legsúlyosabb harcok. Az oroszok az összes hidat megsemmisítették, ami a városba vezetett. Olyan rakétákat kapott Ukrajna, ami komoly veszélyt jelenthet az orosz hajókra. Részletes térképek az ukrajnai háborúról.

Minden hidat megsemmisítettek

Továbbra is Szeverodonyeck az Ukrajnában zajló háború kulcspontja. Az orosz erők immár hetek óta ostromolják a Luhanszk megyében található várost, amely a szomszédos Liszicsanszkkal a két utolsó nagyváros a megyében, amit még nem szálltak meg teljesen az oroszok.

Liszicsanszk szerencsésebb helyzetben van, mivel a Donyec folyó nyugati partján fekszik és bár az orosz erők elkezdték a bekerítését, az a város még teljesen ukrán ellenőrzés alatt áll, az ostromot pedig még nem indították meg az oroszok.

Szeverodonyecket azonban könnyebben meg tudta közelíteni az orosz hadsereg, mivel a folyó ugyanazon oldalán van, mint az orosz erők által ellenőrzött területek. A várost így sikerrel körbe is zárták a szárazföldön az oroszok és a környező településeket, például Rubizsnyét is megszállták. Utánpótlás egyedül Liszicsanszkból érkezhetett a városba, de ezek az utánpótlási vonalak sérülékenyek voltak, mivel a Donyeck folyón átívelő hidakon vezettek. Az oroszok kihasználták ezt a helyzetet és az összes hidat megsemmisítették mostanra. Szeverodonyeck védői így gyakorlatilag hasonló helyzetbe kerültek, mint a korábban Mariupolban harcoló ukrán egységek. Mostanra gyakorlatilag semmilyen komolyabb utánpótlást nem kapnak és teljesen elzárták őket a Liszicsanszkban állomásozó ukrán erőktől.

Továbbra is Szeverodonyeck az Ukrajnában zajló háború kulcspontja.Szeverodonyeck ostroma, a pirossal bekarikázott útvonalakon felrobbantották az átkelési pontoka, az oroszok által megszállt területeket piros szín jelöli

Sok a hasonlóság Mariupollal

A Szeverodonyeckben rekedt katonák és a mariupoli védők helyzete egyébként sok hasonlóságot mutat. Az ukrán katonák itt is egy üzembe, az Azot vegyi üzembe vették be magukat, hasonlóan, mint Mariupolban az Azovstal vasüzembe.A legfrisebb hírek alapján néhány ukrán katona megadta magát az Azot-ban. Emellett hasonlóan Mariupolhoz itt is óriási károkat szenvedett a városi infrastruktúra és a bent ragadtak még az alapvető létszükségleteiket is alig tudják kielégíteni. A 100 ezres városban alig néhány ezer civil maradt mostanra, az ő helyzetük azonban rendkívül válságos.

Folyamatos rakétatámadások

A háború persze nem csupán Szeverodonyeckben zajlik. Az oroszok rakétatámadások sorozatával tartják rettegésben Ukrajnát. Az elmúlt napokban többek közt megsemmisítették az ukrán Azov ezred Harkov környéki bázisát és több fegyverraktárt is a környéken. Emellett Mykolaivot is rakétatámadás érte.

A háború persze nem csupán Szeverodonyeckben zajlik. Az oroszok rakétatámadások sorozatával tartják rettegésben Ukrajnát. Az elmúlt napokban többek közt megsemmisítették az ukrán Azov ezred Harkov környéki bázisát és több fegyverraktárt is a környéken.Térkép az ukrajnai háborúról és hozzá tartozó jelmagyarázat

Mindkét város azért érdekes, mert hetekkel korábban ezekből a településekből indított ellentámadást az ukrán hadsereg. Az ellentámadások bizonyos értelemben sikeresek voltak, mert megállították az orosz előrenyomulást és biztonságos távolban tartják az orosz tüzérséget a két említett várostól, de átütő sikert nem sikerült elérnie az ukránoknak. Az oroszok mostanra gátat szabtak az ellentámadási kísérleteknek és gyakorlatilag állóháború alakult ki ezeken a frontokon.

Beálltak a frontok

Mindemellett az egész ukrajnai helyzetre elmondható, hogy pillanatnyilag kissé beálltak a frontok. Habár most egyértelműen érezhető az orosz fölény, Szeverodonyecknél láthatóan lelassult az orosz hadművelet. Az ukrajnai háborúban a város ostromok rendre megakasztják az orosz hadsereget. Egy-egy komolyabb város elfoglalása általában több hetes műveletnek bizonyult eddig. Ez egyébként valahol magától értetődő, hiszen a városi környezetben kevésbé tud érvényesülni egy hadsereg nyers fölénye. A gerilla harcmodort folytató védők pedig ki tudják használni a hazai pálya előnyét és komoly veszteségeket képesek okozni a támadóknak. Az oroszok erre hasonló választ adnak most, mint a második világháború során a partraszállás után a szövetségesek adtak. A saját emberveszteséget mérséklendő masszív tüzérségi támadásokkal készítik elő a terepet a támadáshoz, ami gyakorlatilag az érintett település szinte teljes pusztulásával jár. Ez egy időigényes, kegyetlen, de bevált módszer, ami végeredményben sikerre vezethet, még akkor is, ha így csupán romvárosokat tudnak majd megszállni.

Az orosz hadművelet jelenlegi sikeressége egyébként elsősorban a brutális, akár tízszeres tüzérségi fölényen múlik. Ezt a nyugati országok is érzik, így folyamatosan érkeznek tüzérségi eszközök Ukrajnába támogatásként. Habár ezek minden bizonnyal igen hasznosak az ukránok számára, egyelőre nem kaptak olyan mennyiségű tüzérségi eszközt, ami megváltoztatta volna az erőviszonyokat.

Amerikai rakéták hozhatnak kisebb változást

Érdemes szót ejteni a fekete-tengeri helyzetről is. Ukrajna most elsüllyesztett egy orosz vontatóhajót, ami ugyan nem volt valódi hadihajó, de hadianyagot és katonákat szállított, állítólag a Kígyó szigetre. Az ukrán támadás Odesszából indult. Ukrajna meg nem szállt partvidékét egyébként jelenleg az oroszok blokád alatt tartják és aknazár zárja el Odessza kikötőjét a külvilágtól. A térségben most az orosz flotta a domináns, habár a Fekete-tenger túlpartján nyilvánvalóan a török flottila az úr, ám ők semmiképpen sem konfrontálódnak az oroszokkal, hiszen az a háború eszkalálódásával járna. Érdekes helyzetet teremthet azonban, hogy az ukránok Harpoon hajók elleni rakétákat kaptak az USA-tól. Ezek a rakéták valódi veszélyt jelenthetnek az orosz hajókra, így lehet hogy nagyobb távolságot tartanak majd az ukrán ellenőrzés alatt álló partoktól. 

A Harpoon rakéták egyébként akár hajóról, akár szárazföldről indíthatóak. Az ukránok elvileg a szárazföldről indítható verziót kapták meg. Speciális tulajdonságuk, hogy rendkívül nehezen felderíthetőek, mert szinte közvetlenül a tenger szintje fölött repülnek. 

Ukrajna azért kért korábban ilyen fegyverrendszert, hogy ezekkel biztosíthassa az Odesszai kikötőt, hogy megindíthassa a gabona exportot. Kérdéses azonban, hogy erre a célra elegendőek lesznek-e a partvédelmi rakéták, és továbbra is ott van az aknazár, ami elzárja Odesszát a nyílt tengertől.