Hatalmas veszteség a francia pezsgőgyártóknál - Korlátozzák a szőlő szüretelését

Hírek2020. aug. 22.Növekedés.hu

Soha nem látott megegyezés született a francia szőlőtermesztők és a pezsgőgyártók között az idén leszüretelésre kerülő szőlő mennyiségének korlátozásáról, - olvasható az euronews.com hírportálon. Az érintettek bíznak abban, hogy ezáltal elkerülhetőek a válság sújtotta ágazat további veszteségei.

A francia pezsgő forgalma idén vélhetően 1,7 milliárd euróval csökken. Az ágazat világközpontjának is számító kelet-francia ültetvényeken ezért lépéseket dolgoztak ki az ágazat veszteségeinek mérséklése érdekében. 

A szőlőtermelők, akik az ágazat alapanyag-szükségletének 80 százalékát biztosítják, hektáronként 8 500 kg termést akartak idén betakarítani. A pezsgőgyártók azonban, figyelembe véve az értékesítés visszaesését és az aránytalanul magas, több, mint egymilliárd palackos raktárkészletet, legfeljebb hektáronként 7 000 kg mennyiséget igényeltek.

Egy kudarcba fulladt, korábbi megbeszélést követően a szőlészeteket és a borkereskedőket összefogó bizottság, a Comité Champagne abban állapodott meg, hogy az eladható termésmennyiség 8 000 kilogramm hektáronként, ami 230 millió palacknak felel meg.

Tavaly hektáronként 10 200 kilogrammot fogadtak be.

A létrejött, 8 000 kilogrammos megállapodás jelentős visszaesést jelent. Ugyanakkor ez a legtisztességesebb, legmegfelelőbb döntés, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőtermesztők ráfordításai megtérüljenek

mondta Maxime Toubard, a Szőlőtermesztők Szövetségének elnöke.

Elégedett az elért eredménnyel Jean-Marie Barillère, a Pezsgőházak Szövetségének elnöke is.

A kialakult kompromisszum módot ad arra, hogy a szőlőtermesztők elfogadható bevételhez jussanak, a kereskedők pedig a fogyasztói kereslet szintjéhez igazodva megőrizhessék pénzforgalmuk egészséges szintjét.

Mindkét szervezet vezetője úgy látja, ésszerű mértékben engedett.

Az ültetvények termelési kapacitása átlagosan 12 000 kilogramm hektáronként. Ki fogjuk válogatni a legmegfelelőbb termést

mondta Maxime Toubard, partnere, Jean-Marie Barillère pedig hozzátette: örömmel várják a „napsütéses évjáratot”.