Hatott a chiphiány - 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés októberben

Hírek2021. dec. 7.MTI

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent első becsléséből. Munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal mérséklődött a termelés a tavaly októberihez képest.

A KSH közlése szerint a feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértek, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is ahol szeptemberben 11,1 százalékos volt a kibocsátás éves emelkedése. A legnagyobb súlyú járműgyártásban azonban jelentősen csökkent a kibocsátás, immár negyedik hónapja a szeptemberi 25,9 százalékos visszaesést követően.

A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak.

Szintén negyedik hónapja mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ahol eddig a szeptemberi 11,4 százalékos visszaesés volt a legnagyobb.

Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 10,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés októberi részletes adatait jövő kedden, december 14-én közli a KSH.