Futureal: Az építőipari költségek növekedése jelenleg a legnagyobb gondunk

Interjú2021. dec. 2.Végh Zsófia

Bár a banki költségek is emelkednek, a legtöbb nehézséget az építőipari költségek megugrása okozza, mondta a növekedés.hu-nak Tatár Tibor vezérigazgató. Jövőre a cég további áremelkedéssel számol, azt követően azonban normalizálódnak az árak, mondta Tatár, aki a logisztikai és szállodai szegmensekben lát különösen nagy potenciált.

Hogy látja az ingatlanpiac szegmensek helyzetét?

A lakáspiaci fejlesztéseinkkel kapcsolatban optimisták vagyunk; itthon és Lengyelországban is nagyon jók a kilátások a következő 3-4 évben. A logisztika területen egy időszakos túlterhelés jöhet a hazai piacon, de összeségében komoly potenciállal bír – itt szintén nagy fejlesztéseken dolgozunk. Új szegmens számunkra, de szállodafejlesztést is tervezünk.

Mivel a budapesti szállodapiac alulfejlesztett, jelentős potenciált látunk benne.

Jelenleg ugyan egy átmeneti ijedtség jellemzi a piacot és nem lehet finanszírozást szerezni, úgy gondoljuk, hogy a turizmus vissza fog térni. S nemcsak mi – üzemeltetői szerződést kötöttünk az Accor nemzetközi szállodalánccal egy budapesti hotel fejlesztésére.

Természetesen a jövőben is fogunk irodát építeni.

A bérlők egyelőre nem tudják, milyen jellegű munkavégzés mellett döntsenek, s ez a bizonytalanság okoz most megtorpanást. Idővel kirajzolódik, pontosan milyen igényeik vannak.

Hogyan hatnak a napi munkamenetre az alapanyag-hiány és a beszerzési nehézségek?

Az árak jövőre még emelkedni fognak az építőiparban, azt követően normalizálódnak. Az aktuális árnövekedést az ellátási láncban tapasztalt problémák okozzák, de nem hiszem, hogy ezek 3-4 éves távlatban fennmaradnának.

Nagy a volatilitás,  több munkatárs foglalkozik azzal, hogy lekövesse az eseményeket, s hogy a költségeket tartani tudjuk, mint ahányan néhány ezelőtt dolgoztak volna ezen, amikor kiszámíthatóbbak és jobban tervezhetők voltak projektjeink.

A gyakorlatban ez mekkora késést jelent?

Legfeljebb 1-2 hónapos késésekre volt példa, tehát nem számottevő az idő, amivel tolódott egy-egy projekt. Egyetlen beruházásunk, az Etele-pláza esetében döntöttünk úgy partnereinkkel együtt, hogy elhalasztjuk a nyitást – ez az Etele pláza volt. 

Hogyan változik a finanszírozás? A banki finanszírozás költségei emelkednek, bizonyos területeken külföldi alapokkezelők előnyösebb konstrukciót nyújthatnak. 

Tény, hogy vannak olyan konkurenseink, akik nem bankkal, vagy magyar projektfinanszírozásból szereznek forrást, ezek külföldi szereplők.

A Futurealnak nincs gondja a finanszírozással, jó és kiszámítható kapcsolatunk van a magyar bankrendszerrel, ami nyilván annak is köszönhető, hogy közel húszéves történetünk alatt minden vállalásunkat teljesítettük, s így megbízható fejlesztők vagyunk.

A költségek valóban növekednek, de a banki költségek emelkedése nem okoz akkora problémát, mint az építőipari költségeké –  jelenleg ez a legnagyobb gondunk.