Hétfőtől drágulnak a taxis tarifák Budapesten

Hírek2022. máj. 8.MTI, Növekedés.hu

Hétfőtől emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő.

A 33 százalékos emelést a jelentős üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedésével indokolták.

A taxisok költségeit emeli, hogy az autók fenntartása, szervízeltetése, javítása is jóval többe kerül, a használt autók ára is jelentősen emelkedett az utóbbi egy évben.

A taxisok a turisták számának csökkenése miatt sok bevételtől estek ki, és sokan végleg felhagytak a taxizással az elmúlt két évben.

A fővárosban kialakult dugók szintén nem kedveznek a taxisoknak, jóval kevesebb fuvart tudnak ugyanannyi idő alatt elvállalni, a várakozások miatt sok ügyfél lemondja a megrendelést.

A kocsikra sokat kell várni, de van hogy az is hosszú percekbe telik, mire sikerül telefonon leadni a rendelést.

A Fővárosi Közgyűlés április 13-án módosította a taxirendeletet.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ülésen közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fővárosi piac legnagyobb szereplője, a Főtaxi egyesült a Budapest Taxival, így egy 1300 flottából álló szolgáltatás jött létre.