Hetvenöt ország képzései közül választhatnak a BME hallgatói

Hírek2022. feb. 17.Növekedés.hu

Idén februárban több mint 1000 diák nyert felvételt a BME mesterképzéseire, akik a felsőoktatási intézmény nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően akár 75 ország, 300 partnerintézményében is tovább bővíthetik tudásukat. Emellett a külföldiek körében is egyre népszerűbb az egyetem számos angol nyelvű képzése, az elmúlt években 80 százalékkal emelkedett külföldről érkező hallgatók száma - olvasható az egyetem közleményében.

A magyar diákok külföldi tapasztalatszerzése szinte elengedhetetlen már a pályakezdéskor, ezért kulcsfontosságúak azok az egyetemi együttműködések, melyek lehetőséget biztosítanak erre. A Műegyetem nemzetközi részképzési és kettős diplomás képzési lehetőségei éppen ezt a célt szolgálják.

A BME diákjai 75 ország, 300 partnerintézményében tanulhatnak részképzéseken, és számos felsőoktatási intézményben szerezhetnek kettős diplomát a BME képzés elvégzése mellett.

A Quacquarelli Symonds (QS) tudományterületi rangsorának mérnöki–technológiai tudományok listájára évek óta egyedüli magyar felsőoktatási intézményként és egyre javuló eredménnyel – 2021-ben 273. helyezéssel – kerül fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Az intézmény a külföldi hallgatók körében is egyre népszerűbb. 2016 óta 80 százalékkal emelkedett a külföldi hallgatók létszáma – jelenleg mintegy 2500 külföldi diák tanul az intézményben. Koczkáné Csiszár Emília, a BME Nemzetközi rektorhelyettese kiemelte:

Ösztönözzük magyar hallgatóinkat, hogy külföldi részképzésben vegyenek részt a tanulmányaik során. Folyamatosan bővítjük az angol nyelven is elérhető képzéseink körét, amelynek köszönhetően világ minden tájáról érkeznek hallgatók a BME idegen nyelvű képzéseire, akik 37 angol nyelvű képzés közül választhatnak. A 2022. február 16-i diplomaátadó ünnepségen 35 országból 145 végzős diák vette át műegyetemi oklevelét.

A Műegyetem 2020-tól egy európai egyetemi szövetségnek is tagja, így a BME-t választó hallgatók nyolc külföldi egyetemmel közös képzésben is részt vehetnek.

Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) tagintézményei, így a BME is közös képzéseket, kutatásokat indítanak, amelynek részeként a műegyetemi hallgatók, valamint oktatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, és Bukarest egyetemein tanulhatnak, illetve kutathatnak a jövőben, erősítve a hazai diákok külföldi képzését és a külföldiek magyar tapasztalatszerzését.

Éppen ezek miatt nem meglepő, hogy a Műegyetem a keresztféléves felvéti eljárás során is jól teljesített, ahol az intézmény csak mesterképzési szakokat hirdetett meg. A 2022 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4234 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, amelyből legtöbben, 1029 hallgató, azaz a felvettek több mint negyede a BME-n kezdheti meg tanulmányait. Legnagyobb részük, pontosan 1000 fő, állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben kezdi meg tanulmányait a Műegyetemen. Ez az összes intézmény nappali képzésére állami ösztöndíjjal felvett hallgatók 47,2%-a.

A keresztfélévben meghirdetett mesterképzések között népszerűnek számít a műszaki képzési terület, amelyre országosan összesen 1288 főt vettek fel, ebből a BME-re 711 hallgatót, tehát több mint a jelentkezők felét. Szintén keresett volt a jelentkezők körében az informatikai képzési terület, amelyre a felvett hallgatók száma országosan 417 fő, ebből a Műegyetemet választotta 222 fő, vagyis az összes hallgató 53%-a.