Hirtelen jó fej lett Trump, és nem csak velünk

Hírek2019. máj. 18.Fellegi Tamás

Jó napja volt tegnap Donald Trumpnak: nem csak, hogy elhalasztotta a ránk (az EU-ra) kivetendő vámokat, de Kanadával szemben egyenesen eltörölte a korábbiakat.

Miután Kínával teljes erővel zajlik a Trump kereskedelmi háborúja, az volt a kérdés, hogy az Európai Unióval szemben is bevezeti-e a büntetővámokat, legalábbis 53 milliárd dollár értékeben a jármű-ágazat termékeire. Ez igencsak kedvezőtlenül érintette volna Magyarországot, így most elhárult a veszély.

Trump azonban nem csak az Európai Unió irányában volt tegnap „jó fiú”: egyúttal eltörölte a Kanadából származó acél-, és alumíniumárukra vonatkozó vámokat. Ez már egyébként időszerű volt, miután Kanadával és Mexikóval megkötötte az új kereskedelmi megállapodást, már csak a kongresszusnak kell azt jóváhagynia. A kongresszus viszont feltételként szabta a tétel eltörlését.

Az Európai Unióval szemben még fennmarad az acél-, és alumíniumvám, ezeket vélhetően akkor fogja eltörölni, ha sikerül általános megegyezést elérni az Unióval. Remélhetőleg erre úgy fog sor kerülni, hogy a most elhalasztott autóvám sosem lesz bevezetve.