Miért esik a Richter, és mi lenne a kiút?

Elemzések2019. máj 18.Növekedés.hu

Az első negyedéves jelentés óta esik a Richter árfolyama, Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője beszélt arról a Trend FM Prémium kategória című műsorában, hogy mi áll a háttérben.

Elaludtak a befektetők

A gyógyszergyár első negyedéve eredménye csalódásként érte a befektetőket az elemző szerint, noha azok a folyamatok, amelyekkel a befektetők most szembesültek, más huzamosabb ideje fennállnak. Korábban ugyan Bogsch Erik, a cég vezetője már jelezte a problémákat, de nagyon hozzászokott mindenki ahhoz, hogy Bogsch Erik általában igen óvatos, sokszor pesszimista előrejelzést ad, és ehhez képest gyakran volt kedvező az eredmény.

A ló túlsó oldala

A befektetők ezért nem foglalkoztak a kedvezőtlen folyamatokkal, pláne, hogy azokat még elfedte egy-két viszonylag jobban sikerült negyedév. Most azonban hirtelen átestek a ló túloldalára: szembesültek a problémákkal, és kiszórják a papírt, egyszerre akarnak kimenni ugyanazon az ajtón. Ilyenkor természetesen zuhan az árfolyam, az eladók türelmetlenek, a vevőket viszont semmi sem sürgeti.

Egytermékes

Miután az Esmya értékesítése visszaesett, a többi termék pedig alacsony profitot hoz, a cég lényegében egytermékes lett Vágó Attila szerint, vagyis egy gyógyszernek, a Vraylarnak (Cariprazin) van kiszolgáltatva, annak is az amerikai piacon. Ráadásul itt is attól függnek a továbbiak, hogy az FDI, az amerikai engedélyezési hatóság megadja-e az engedélyt a gyógyszer egy új változatának, az úgynevezett negyedik indikáció (ez a bipoláris depresszióra hat) mielőbbi forgalmazására.

Célár

Ha ez megtörténik, az elemző szerint rövidtávon megoldódnak a cég gondjai, ekkor fel is szaladhat az árfolyam újra 6000 forintig, azonban ha ez elmarad, vagy hosszú csúszás van, lemorzsolódhat az árfolyam 4400 forint környékére. Arra kérdésre, hogy Vágó Attila milyen célárat fogalmaz meg, az volt a válasz, hogy ezt 6100-ról 5800 forintra hozza le az elemző (szigorúan ajánlás nélkül), és ez is csak azért ilyen magas az előbb felvázolt szcenáriók tükrében, mert az elemző bízik az engedélyezési eljárás sikerében.

Hosszabb táv

Ami kedvező ugyanakkor, hogy a cég rendelkezik az osztalékfizetés után is 120 milliárd forinttal, és ez megalapozhatja a cég hosszabb távú fejlődését, fellendülését. Az elemző szerint költséges fejlesztésekkel bizonytalanabb eredményt elérni, ellenben a Richter vásárolhatna egy akár saját méretéhez hasonló, jól működő gyógyszergyárat is, esetleg több kisebb céget.

Ez lehetővé tenné, hogy a cég elérje 2030-ra a korábban kitűzött 3-5 milliárd dolláros árbevételi sáv elérését, ami viszont már hosszabb távot is komoly értékteremtés lehetne a részvényeseknek.

A teljes műsor itt hallgatható meg.