Hogyan aludjunk 8 órát 4 óra alatt?

Hírek2018. ápr. 7.Növekedés.hu

Az álmatlanság könnyebb vagy súlyosabb formája minden negyedik felnőttnek problémát jelent, pedig az ideális mennyiségű és minőségű alvás a megfelelő teljesítőképesség elengedhetetlen feltétele. Összeszedtük, mit tehet a pihentető alvás érdekében.  Sokan alig néhány órát alszanak éjjelente, miközben legalább 8 óra alvásra lenne szükségünk a legtöbb tudományos felmérés szerint. Miközben alszunk, a testünk regenerálódik, idegrendszerünk pedig feldolgozza az ingereket, amelyek napközben érnek minket. A kialvatlanság ezért számtalan egészségügyi problémához vezethet: rontja a koncentrációt, és a memóriát is. A tartós kialvatlanság számos krónikus betegség előszobája is lehet. Íme néhány hasznos tipp, mit tehetünk a pihentető alvás érdekében.

Kapcsolja ki a telefonját!

Kutatások szerint a telefon képernyőjének kék és fehér fénye megakadályozza, hogy az agy felszabadítsa a melatonint nevű hormont, amely segíti az elalvást.

Ragaszkodjon egy fix napirendhez!

Hasznos, ha hozzászoktatja magát egy rendszerhez: minden nap körülbelül ugyanakkor feküdjön le aludni, és reggelente ugyanakkor keljen fel - még hétvégente is!

Felejtse el a Szundi gombot!

Nem tanácsos a Szundi gomb lenyomásával kezdeni a napot, ugyanis a felmérések szerint a rendszeresen késleltetett ébresztés jelentősen megzavarja az alvásciklust, így fáradtabbnak érezzük magunkat tőle.

Segít a relaxáció 

Ha egész nap elfoglalt volt, és nem tudja elcsendesíteni az elméjét, érdemes néhány percre leülni az ágy szélére, és relaxációs gyakorlatokat végezni, így fel tud készülni az alvásra. Próbálja meg másnapra hagyni a teendőkön való rágódást, a problémákat ne vigye magával az ágyba.

Ne fogyasszon élénkítő szereket

Elalvás előtt már ne igyunk kávét, teát, vagy alkoholt. Az alkohol ugyan megkönnyíti az elalvást, de jelentősen lerontja annak minőségét: gyakoribb az éjszakai ébredés, így kevésbé pihentető az alvás, előfordulhatnak rémálmok és fejfájás is.

Ha csak forgolódik, inkább keljen fel

Ha nem tud elaludni, vagy felriad az éjszaka, és hiába vár az álomra, akkor inkább érdemes leülni egy székre és olvasni. Ezzel az üzenhető az agynak, hogy a szék a gondolkodás helye, míg az ágy az alvásé.

Ne nézegesse percenként az órát

Ugye ismerős, amikor nem tud elaludni, folyamatosan az órát lesi, és azt számolgatja, hogy ha sikerülne végre álomba merülni, akkor hány órát fog tudni aludni? Ha folyamatosan az időt ellenőrzi, az agya nem képes „kikapcsolni” és a kalkulálás megnehezíti az agy számára az elalvást.   (Forrás: Entrepreneur)