Hogyan marad 80 évesen szellemileg fitt és kiegyensúlyozott a vezető amerikai infektológus, Dr. Fauci?

Hírek2021. máj. 29.B.F.

A 80 éves Dr. Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója és a fertőző betegségek szakértője. Elmondása szerint fizikai és szellemi fittségét a régóta alkalmazott edzésrutinjának és fegyelmezett személyiségének köszönheti.

Úgy gondolom, hogy az a tény, hogy maratonokat és tíz kilométeres távokat futottam több évtizeden át, nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy fitt maradjak, fittnek is látszódjak és fittnek is érezzem magam

- mondta Fauci a The New York Times-nak, amelyet a CNBC is szemlézett.

A Fehér Ház egészségügyi főtanácsadója egész életében futó volt, manapság pedig minden este három-négy mérföldet gyalogol, hogy energiával töltse fel.

Forrás: Wikimedia Commons

Fauci egészségügyi tanácsai meglehetősen egyértelműek: "Vigyázzon magára és aludjon ésszerű mennyiséget.” „Ne hagyja, hogy legyőzze a stressz. Legyen egy jó étrendje.” Ezzel szemben nem ajánlja a dohányzást, és túl sokat sem érdemes inni szerinte. Ahogy ő fogalmaz:

Élvezze az életet, de ne legyen mértéktelen.

A pandémia kezdetére Fauci úgy emlékszik vissza, hogy minden este mindössze négy órát aludt, szinte nem evett és vizet sem ivott.

Elmondása szerint nagy szüksége volt végül arra, hogy felesége „megrázza” és azt mondja: ez egy maraton lesz, és össze kell szednie magát, mert, ha úgy gondolja, hogy ez egy sprint, akkor hamar ki fog égni.

Fauci egyébként 14 hónapja egy szabadnapot sem vett ki. 18 órákat dolgozik, egy munkanapján mindössze kétszer tart szünetet, rengeteg e-mailt válaszol meg és folyamatosan Zoom értekezleteken vesz részt.

Fauci szerint a természetében van, hogy teljes mértékben munkájának és életmódjának szentelje az életét.

Ez a személyiségem. Egész életemben nagyon fegyelmezett ember voltam

- mondta.

Orvosként és tudósként „nagyon kényszeres arra, hogy mindent jól csináljon.” A nyugdíjazásról egyelőre szó sincs, de amikor visszavonul, szeretne könyveket írni.