Látványos infografika: Hol tartanak az egyes országok a Covid-oltásokkal?

Hírek2021. jan. 19.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

A francia Nicolas Lambert, GIS szakértő és infografikus megrajzolta és adatvizualizáción keresztül mutatja be azt a különleges térképet, amelyen az egyes országokat ábrázolja a koronavírus vakcinák és az oltás hatékonysága tekintetében.

A speciális térkép 2 témában és két időpontban mutatja be a vakcinák érkezésének alakulását. Az első, hogy egy hány embert oltottak eddig be a koronavírus elleni vakcinával 2021. január 4-én, a második pedig 10 nappal később, 2021. január 14-i állapotot mutatja.

Hány embert oltottak eddig be a koronavírus elleni vakcinával 2021. január 4-én?
Hány embert oltottak be 10 nappal később, 2021. január 14-én?

A másik két ábra pedig azt mutatja, hogy a lakosság hány százaléka kapta meg eddig a védettséget jelentő vakcinát, szintén a két időpontban.

A lakosság hány százaléka kapta meg a védettséget jelentő vakcinát január 4-én?
A lakosság hány százaléka kapta meg a védettséget jelentő vakcinát január 14-én?

Az országok közül kiemelkedik két ország: Nagy-Britannia és Izrael (utóbbinál az ország lakosságának 25 százaléka kapta meg eddig az oltást) hiszen rekord gyorsasággal oltják be a lakosságot, aminek az oka, hogy mertek kockáztatni a beszerzéseket illetően és hajlandóak voltak többet fizetni. Izraelben csaknem több millió embert oltottak be kevesebb mint két hét alatt a koronavírus elleni vakcinával, ami köszönhetően a hatékonyan szervezett közösségi rendelőintézet-hálózatnak, a hadseregnek, az ösztönzéseknek és a lakosság együttműködésének.

Január 4-én 13 millió dózis vakcina volt, tíz nappal később pedig már 36 millió, és a szám exponenciálisan növekszik. Elindult a verseny a vakcinákért, és az elmúlt egy hét eredményeit elnézve, az Egyesült-Arab-Emírségek, Bahrein, Gibraltár, Izland, Oroszország, Kína is az élvonalba tartozik.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.