Horvátország felfüggeszti az oltást, a csehek lassítanak

Hírek2021. jan. 23.MTI

Nincs elegendő oltóanyag, ezért Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását. A meglévő vakcinát azoknak adják be, akik már megkapták a védőoltás első adagját - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.

Az igazgató elmondta, a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak eddig, azonban a Modernától is érkezett egy szállítmány, de a bejelentések szerint késni fog a következő adag, így ezzel az oltóanyaggal is takarékoskodnak.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 599 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 228 568-at. Szombatra 29 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4799. Kórházban 1468 beteget ápolnak, közülük 142-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3232.

Közben Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter jelezte: az eredeti számításoktól eltérően mintegy 20 százalékkal kevesebbet kapnak a közeljövőben a Pfizer vakcinájából. Ez az oltási folyamat lassulását jelenti februárban, a második adagok beadására azonban elegendő vakcinával rendelkeznek. Az új oltásokból viszont kevesebb lesz - közölte. Csehországban mintegy 190 ezer embert oltottak be a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Az első körben az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban lakók kapták meg a koronavírus elleni oltást. A második adag beadását a hét végén kezdték el.