OGYÉI-főigazgató: Nagyon jók a benyomások a Szputnyik V-ről

Hírek2021. jan. 23.H. É.

Moszkvában érte el az InfoRádió Szentiványi Mátyást, aki elmondta, minden kérdésükre megnyugtató válaszokat kaptak a gyártótól és a hatóság felelős vezetőitől is, az orosz gyártóhely pedig magas színvonalon dolgozik. Magyarország lehet az első uniós állam, amely megkezdheti az oltást az Szputnyik V-vel.

A gyógyszerminőségi és gyógyszerbiztonsági kérdésekre is megnyugtató válaszokat kaptak a magyar szakemberek Moszkvában az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban. A szakmai delegáció egyik tagja volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter delegációjával utazott az orosz fővárosba.
 
Az orosz gyógyszerhatóságtól minden részletre kiterjedő, kimerítő tájékoztatást kaptak az oltásról. Nagyon jók a benyomásaink, rengeteg kérdésünk volt, majdnem mindegyikre meggyőző válaszokat is kaptunk - mondta az InfoRádiónak. Hozzátette: kollégái meglátogatták azt a gyártóhelyet, ahonnan a Magyarországra szánt oltóanyagok is érkezni fognak. Megállapították, hogy nagyon korszerűen felszerelt, és jó minőségű gyártóhely. Emellett ígéretet kaptak arra, hogy a minőségbiztosítás során nem csak az orosz, hanem a magyar minőségbiztosítási rendszereket is használni fogják.
 
Szentiványi Mátyás azt is elmondta, két hónapja vizsgálják az orosz vakcinát, és mi leszünk az első ország az unióban, amely alkalmazni fogja tudni a Szputnyik V-t. Ehhez az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálataira van már csak szükség, hogy a magyar szakemberek is megállapítsák, hogy a vakcina azt tudja, amit a dokumentációja előír- mondta még.
 
A kínai vakcinával kapcsolatban - mint az InfoRádió megtudta - még hátravan néhány dokumentum beszerzése, az engedélyezési folyamat azonban itt is zajlik.