Idős kutya a családban - hogyan gondoskodj róla?

Hírek2021. feb. 13.Növekedés.hu

Bármennyire is fájdalmas, sajnos a házi kedvencek élete még mindig sokkal gyorsabban lepereg, mint a gazdiké. Akinek a családjában rendszeresen jelen vannak bundás tagok is, annak időről időre szembe kell néznie az öregedéssel és az elmúlással.

Ám szerencsére egy megfelelően gondozott idősebb eb akár évekig élvezheti “nyugdíjas” napjait szeretett családja körében. Persze egy öreg kutyus néhány szempontból különleges odafigyelést igényel, de ezekkel nagyban megkönnyíted a mindennapi életét.

Rendszeres orvosi ellenőrzés

Ahogy az idős emberek gyakori vendégek az orvosnál, úgy az öreg ebekkel is gyakrabban kell felkeresni a rendelőt. Hiszen az állatok nagyon jól tudják titkolni a fájdalmukat, és könnyen lehet, hogy mire észreveszed, hogy valami nincs rendben vele, már túl késő.

Ezért öregkorban az évi egyszeri állatorvosi vizsgálat többnyire már nem elég, főleg, ha a kutyának olyan betegsége is van, ami gyógyszeres kezelést és orvosi felügyeletet igényel. Ami nagyon fontos: soha ne adj önkényesen, emberi gyógyszert a kutyának! Az állatoknak szánt készítményekkel sem árt óvatosnak lenni, és kikérni a doki véleményét, mielőtt bármelyiket beadnád neki. 

Gondok a hólyaggal

Az inkontinencia szintén nem csak az embereknél, hanem a kutyáknál is jelentkezhet. Hiszen náluk is elgyengülhetnek a záróizmok, valamint fájó ízületekkel már a felkelés sem megy olyan gyorsan, így előfordulhat, hogy az állat a fekhelyére, maga alá ürít. Ezért viszont sose szidd le, hiszen jól tudja ő, hogy hol kellene elvégeznie a dolgát, csak épp szegény már nem bírta addig visszatartani!

Persze az sem megoldás, ha nem teszel ellene semmit, úgyhogy itt az ideje beszerezni néhány kutyapelenkát a Kutyakajas.hu Webáruházból. Így neked sem kell állandóan takarítanod utána, és ő sem fog dorgálást kapni azért, amiért nem bírta ki a következő sétáig.

Kíméletes, de rendszeres mozgás

Bármennyire is rossz, el kell fogadnod, hogy idős kedvenced már nem tud órákig kergetőzni veled, és lehet, hogy a labdázást vagy a kötélhúzást is hamarabb megunja, mert egyszerűen elfárad. Ne is várj tőle olyan teljesítményt, mint ifjúkorában! Természetesen az sem megoldás, ha megvonod tőle a testmozgást, hiszen neki is szüksége van némi fizikai aktivitásra.

Ilyenkor eljön a lassú, komótos séták ideje, amikor is nem siettek sehova, hanem csak élvezitek a kellemesen átmozgató, de nem túl fárasztó bandukolást. Akár túrázni is mehettek az erdőbe, de azért lehetőleg ne tervezz több tíz kilométeres vagy nehéz terepen haladó útvonalakat.

Etetés

Mivel az öreg kutyus már kevésbé aktív fizikailag, ellenben jóval többet pihen, így sajnos könnyen elhízhat, ha továbbra is a korábbi étrendjét követi. Érdemes némileg mérsékelni a tálja tartalmát, valamint válts senior tápra, amiben általában kevesebb kalória van, így az alacsonyabb mozgásigényű ebek sem fognak elhízni tőle. A házi koszt pedig továbbra sem ajánlott!(X)