Miként lett a bájos Jamaica a világ egyik legveszélyesebb állama?

Utazás2021. feb. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Jamaica egy varázslatos trópusi sziget, a reggae őshazája. Ám korábban a kalózok, a rabszolga-kereskedők, újabban pedig az Egyesült Királyságot droggal ellátó bandák miatt történelmileg is a világ egyik legveszélyesebb helye.

Jamaica, ha erről az országról hallunk, sok kellemes kép juthat az eszünkbe. Finom rum, Bob Marley csodálatos reggae zenéje, és az erre táncoló vidám, marihuánafüstben úszó, rasztahajú lakosság.

De ezek a laza emberek közben kiváló sportolók is, gondolhatunk Usain Boltra, vagy Marlene Ottey-ra, olyan futók, akik hatalmas tiszteletnek örvendenek a szigeten. Különösen kedves film a Jég veled is, ami arról szól, hogy néhány, az olimpiáról lemaradó jamaicai futó nem akarta elfogadni, hogy nem lehetnek ott az olimpián, ha pedig a nyári játékokra nem sikerült eljutniuk, a forró, trópusi éghajlatú helyen bobcsapatot alapítanak, és azzal végül valóban eljutnak az 1988-as Calgaryban rendezett téli olimpiára.

A Jég Veled plakátja

Borzasztó bűnözési statisztikák

A szigetnek azonban nemcsak ilyen bájos arca van, nemrég a BBC írt innen helyszíni riportot, aminek a következő címet adta: „A jamaicai Port Royal: ez a világ leggonoszabb városa? 

Valójában a cikknek van pozitív kicsengése, amely arról szól, hogy hosszú évtizedek után a jamaicai fővárostól, Kingstontól 29 kilométerre eső egykori bűn-fővárosba már turisták is eljuthatnak, és a terhelt múltú település igyekszik magát újrapozícionálni. A bűnös múlt lehet idegenforgalmi érdekesség is, és Port Royalból csendes halászfalu is lehet.

Azért az átfazonírozás nem lesz könnyű, mert bármennyire is szeretne az ország vonzó idegenforgalmi helyszínné válni, a 3 milliós Jamaica közbiztonsága ma is borzalmas.

Magyarországhoz képest húszszoros a 100 ezer főre jutó gyilkosságok száma, még az Egyesült Államokhoz képest is tízszeres,

Jamaica (két közeli országgal, Salvadorral és Belize-el együtt messze a legrosszabb helyen áll ezekben a statisztikákban.

Ez még akkor is riasztó, ha azért hozzátesszük, hogy az áldozatok leginkább a rivális drogcsempészbandák tagjai, a civilek, főleg a turisták, kevésbé célpontok. Ma a főváros, a félmilliós Kingston a legveszélyesebb, annak is a Trench Town nevű negyede, ahová nappal sem ajánlatos külföldieknek bemerészkednie, de a második legnagyobb település, Spanish Town is egy kifejezetten kockázatos város.

Drogközpont

A rémes közbiztonságnak elsősorban az az oka, hogy Jamaica fontos köztes állomás a kábítószer-kereskedelemben.

Különböző alapanyagok és végtermékek hálózzák be ezt a világot, a hasis és a heroin eredete inkább Afganisztán é Pakisztán, de a kokain alapanyaga, a kokacserje és feldolgozása Dél-Amerikához, elsősorban Kolumbiához kötődik. 

Az üzlet elég jól kiszámítható, teljesen illegális, de hatalmas hasznot hoz. Aki bármely rövid szakaszon eljuttatja a „kokót” a gyártástól az amerikai, európai, afrikai, vagy ausztrál felhasználókhoz, az jól keres Fogyasztásban az USA, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország a vezető hatalmak. Érdekes, hogy más, hasonló méretű európai államok, így Franciaország, vagy Németország sokkal kevésbé szennyezettek.

A szállítás

Van, aki futárként kimegy Kolumbiába, vagy Peruba és lenyeli a csomagokat, majd felül egy repülőre, deazért jellemzőbb a professzionálisabb csempészet, postai, repülős, vagy teherszállító hajós megoldásokkal.

Mindenki jól keres, a gyártó, a szállító, a terítő, az is aki átjön vele a tengeren, de az is, aki egy nyugat-európai kikötőben felveszi az árut és uniós országokon keresztül autóval elhozza például Magyarországra. Ez ugyan nem egy friss tanulmány a témában, de remekül leírja az útvonalakat.

Fontos jellemző, hogy a közös nyelv sokat segít, így a három fő tengeri kiindulópontról azonos nyelvi közegbe érkeznek a hajók, Venezuelából a spanyol kikötőkbe, elsősorban a déli Algecirasba, Jamaicáról az Egyesült Királyságba, sokszor banán közé csomagolva, például Doverba, míg a Holland-Antillákről, elsősorban Curacacaóból holland kikötőkbe, Rotterdamba. Jamaicában a lakosság angol anyanyelvű, a nagyon vegyes lakosság messze legnagyobb része Afrikából behurcolt egykori rabszolgák leszármazottja. A jamaicai drogbandákról elérhető egy rendkívül érdekes filmsorozat a Netflix-kínálatában a Top Boy, vagy Nagyfiúk.

Történelmi örökség

De miként vált ez a szép sziget ennyire terheltté?

A Kolumbusz Kristóf által felfedezett Jamaicáért korábban a spanyolok és a britek háborúztak sokat, de gyakran karibi kalózok törtek rá a szigetre.

Jamaica mindig is fontos kereskedelmi csomópont volt, normál termékek, így a cukor és a fa, később a bauxit és az alumínium számára is, de a térség legfontosabb rabszolgapiaca is itt működött, így a sziget vonzotta a zavarosban halászókat, kalózokat, bűnözőket, szerencsevadászokat.

A Captain Henry Morgan ma is egy ismert rummárka, de azt talán kevesebben tudják, hogy ő egy walesi származású kalóz volt, aki bűnözőivel sok települést kifosztott, vagy elfoglalt és egy időben egész Jamaica ura volt, hivatalos kormányzóvá is választotta magát. Elképesztő hedonizmus jellemezte őt is, embereit is, az ő uralkodása alatt vált a sziget igazán gonosz hellyé, ahol a mélyen vallásos spanyol lakosság ugyan a templomait is megőrizte, de egyre inkább kocsmák, lokálok és főleg bordélyok nyíltak. Jamaica gyakorlatilag azóta is mindig sok a piszkos pénz, a bár és a szexmunkás. van olyan sziget, amely le tudta küzdeni terhelt múltját, Ausztrália is fegyencsziget volt, de ma a világ legélhetőbb országainak egyike, Jamaicának ez nem sikerült.

Egykoron a legrémesebb hely, az említett Port Royal kikötő volt, és a mélyen vallásos helyiek, csakis Isten büntetésének tudhatták be, hogy 1692-ben hatalmas földrengés mért csapást a bűn városára, a „karibi Pompejben” a város lakóinak fele elpusztult.

Ma egyedi engedélyekkel a közeli vizekben le lehet merülni és megtekinteni a világörökség részét képező elsüllyedt város maradványait, mert rengeteg épület került a víz alá.

A mai állapotok

Végül röviden foglaljuk össze a jelenlegi helyzetet, amiben ez az útleírás volt segítségünkre.

Ebből kiderül, hogy Jamaica közbiztonsági helyzete továbbra is rossz, igaz jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat, ha csoportban közlekednk, megkérdezzük az idegenvezetőt, vagy a szállodai recepcióst a tudnivalókról, és nem megyünk a veszélyes helyekre. Érdemes gyanakvónak lenni, ha idegenek szólítanak meg az utcán és bármit el akarnak adni nekünk, főleg, ha drogot, vagy lányokat. 

Az utcai barátkozás itt ritkán önzetlen, nem ajánlott feltűnően könnyen megismert lányokat a szobánkba invitálni, ne mutassunk gazdagságot! Mint a leírás jelzi, a sziget bizonyos részei veszélyesek sötétedés után, nem csak a banditizmus miatt, hanem azért is, mert a részegek nagyon agresszívak tudnak lenni. 

Videók ajánlása vagy bármi