"Igen veszélyes lenne, ha a kínai modellt vennék át több országban" - A Facebook-vezére a Big Tech cégek szabályozásáról

Hírek2020. máj. 19.MTI

Az Európai Uniónak vezető szerepet kell betöltenie a technikai óriásvállalatok szabályozásának kialakításban - nyilatkozta hétfőn Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portált működtető amerikai vállalat vezérigazgatója az új technológiák jövőjéről szóló videókonferencián.

Hozzátette: "Sok országban azt gondolják, hogy a kínai modell működik, és így kormányuk is nagyobb ellenőrzéshez juthat. Én viszont úgy gondolom, hogy igen veszélyes lenne, ha több országban hasonló szabályozást vezetnének be. "

Zuckerberg elmondta továbbá, hogy technológiai óriásvállalatoknak szüksége van egy olyan

"egyértelmű szabályozási keretre, amely a nyugati demokratikus országokból származik és az egész világon szabvánnyá válhat".

A hamis hírek, a dezinformációk és az online gyűlöletbeszéd és terrorizmus elleni harccal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy a Facebook nem dönthet a tartalomszabályozásról, ehhez kormányzati segítség van szüksége. Kijelentette azonban, hogy a közösségi portál egyre aktívabban lép fel az említettek ellen.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a technikai nagyvállaltoknak alkalmazkodniuk kell az uniós szabályokhoz.

"Ha a technológiai platformok a jövőben is fontos szerephez akarnak jutni, akkor meg kell tanulniuk, hogy velünk is tárgyaljanak.
A biztos arra is felhívta az óriásvállalatok figyelmét, hogy fizessék be adóikat, és ne adóparadicsomokba mentsék ki a megszerzett profitot.

Breton hangsúlyozta, hogy Európában demokratikus érték a dezinformációk és félretájékoztatás elleni harc. "Csak azért mert valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy engedélyezve van" - tette hozzá.