Mit jelenthet a forintnak az EKB kamatemelése?

Elemzések2022. szept. 9.HP

8 százalék feletti infláció jöhet az idén az eurózónában. A fogyasztói árak még 2023-ban is 5,5 százalékot tehetnek ki átlagosan. Jövőre az Európai Központi Bank (EKB) alapforgatókönyve szerint lényegében stagfláció lesz az euróövezetben, ami zéró közeli gazdasági növekedést és magas inflációs környezetet takar. Amennyiben viszont felerősödnek a lefelé mutató kockázatok, abban az esetben beköszönt a recesszió. A magas infláció miatt ugyanakkor az EKB folytatja a következő hónapokban is a kamatemeléseket. Ez a Magyar Nemzeti Bankot is újabb kamatemelésekre késztetheti a forint megvédése érdekében.

0,75 százalékpontos kamatemelést hajtott végre az Európai Központi Bank (EKB) a mai kamatdöntő ülésén. A következő hónapokban pedig újabb kamatemelések jönnek az EKB jelzései alapján.

A szigorítások nélkül ugyanis fennáll a kockázata, hogy tartósan magasabb szinteken alakuljanak az inflációs várakozások, ami az ár-bér spirál előszobája.

Az inflációs várakozások és az inflációs pálya a 2 százalékos jegybanki cél jó négyszeresére emelkedett az elmúlt hónapokban.

Inflációs kilátások

Az Európai Központi Bank egyúttal felfelé módosította az inflációs előrejelzéseit.

Az eurózónában az idén jövőre és 2024-ben 8,1, 5,5 és 2,3 százalék lehet a pénzromlás üteme. Korábban 6,8, 3,5 és 2,1 százalékot várt a jegybank.

GDP

Mindezzel párhuzamosan lefelé módosultak a gazdasági növekedési előrejelzések is. Az idén, jövőre és 2024-ben 3,1, 0,9 és 1,3 százalékkal bővülhet az eurózóna gazdasága az alapforgatókönyv szerint.

Amennyiben viszont felerősödnek a lefelé mutató kockázatok, abban az esetben beköszönt a recesszió. Jövőre tehát jó esetben beszélhetünk stagflációról, vagyis zéró közeli gazdasági növekedésről és magas inflációról.

Kötvény- és devizapiacok

Az EKB kamatemelései és felfelé módosított inflációs előrejelzései felfelé tornásszák a kötvénypiaci hozamokat Európa-szerte.

Ez a hatás közvetetten a magyar kötvénypiacra is begyűrűzik.

Másfelől az EKB várható további szigorításai miatt az MNB sem állhat le túl korán a kamatemelésekkel. Ha ugyanis beszűkül a hazai kamatelőny, abban az esetben felerősödhet az eladói nyomás a forinton.