Háború: az ukránok sorra foglalják vissza a településeiket

Hírek2022. szept. 9.D.J.

- A kijevi erők "települések tucatjait szabadították fel", és ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza keleten és délen azóta, hogy szeptember elsején megindult az ellentámadás – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az elnök egy videót is közzétett, amelyen a katonák azt állítják, hogy elfoglalták a Harkivhoz közeli Balakliya városát.

- Most hogy sikeresen zajlik az ukrán ellentámadás sorsdöntő pillanatához ért a háború – mondta el Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, aki Kijevbe utazott, hogy találkozzon az ukrán elnökkel, nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: újabb katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának és más, fenyegetett európai országoknak.

Ezúttal 2,7 milliárd dollár értékben. Ezzel a támogatással az érintett államok fegyvereket vásárolhatnak az USA-tól.

- Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország ideiglenesen korlátozni fogja az európai uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépését.

Az indoklás szerint az intézkedésre, amely várhatóan szeptember 19-én lép hatályba, a közrend megtartása miatt is szükség van. Az utóbbi időben az oroszok beáramlása az EU-ba jelentősen megnőtt.

- Az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű közelében súlyos harcokról számoltak be. Ukrajna szerint ahhoz, hogy elkerüljék a katasztrófát, le kell zárni az üzemet.

- Zelenszkij Twitteren reagált II. Erzsébet királynő halálára, melyről mint írta „mély szomorúsággal értesült”. Putyin is részvétét fejezte ki a királyi családnak. Mint elmondta: a királynő jogosan élvezte alattvalói szeretetét és tiszteletét.

- Mintegy 160 Hellfire rakétát, kilövőállásokat, irányító egységeket és éjjellátó berendezéseket adományoz Norvégia Ukrajnának.

- Egy orosz csapásban két ember meghalt, négy pedig megsebesült a donyecki Bahmut városában - közölte az ukrán főügyészség.

Egy másik támadásban Harkiv ipari negyedében ugyan csak ketten vesztették el az életüket.

- Az ukránok valószínűleg megsemmisítettek egy stratégiailag fontos hidat a Dnyeper folyó felett. Az oroszok utánpótlásvonalaira így újabb csapást mértek – mondta el az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma, amely szerint Ukrajna most „nyomást gyakorol az orosz erőkre” Herszon térségében.

- A Krím-félszigeten lévő orosz Szakij légitámaszpont elleni augusztusi támadásért Ukrajna legfelsőbb katonai főnöke vállalta a felelősséget.

Kijev most ismerte el először hivatalosan is, hogy ők álltak a csapás mögött.

- Egyhetes hadgyakorlatba kezdett Fehéroroszország a lengyel határ közelében – jelentette be az ország védelmi minisztériuma.