Ingatlant adott el? Erre figyeljen a bevalláskor!

Hírek2018. máj 6.Növekedés.hu

Hiába töltötte ki és küldte el az adóbevallását valaki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha tavaly drágábban adta el lakását, mint amennyiért néhány éve vásárolta, akkor előfordulhat, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Annak is szerepeltetnie kell ezt a jövedelmet, aki maga készíti el a bevallását.

Ahogy arról már a növekedés.hu is beszámolt, a NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján mintegy ötmillió ember szja-bevallási tervezetét állította össze. Ezek, az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit pontosan rögzítik. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja. Ezért célszerű a lehető leghamarabb átnézni az szja-bevallási tervezetet és pótolni a hiányzó adatokat. Ilyen információ lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem. Ha valaki 2017-ben ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, akkor azzal az összeggel a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Amennyiben az ilyen személy maga készít elszámolást, akkor a 17SZJA számú bevallásban kell feltüntetnie az adatokat. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amit 2018. május 22-ig kell megfizetni. Jövedelemnek számít a bevétel és a költségek különbözete, csökkentve a tulajdonban tartás időszakára meghatározott mértékkel  (vagyis jövedelem=bevétel-költség-csökkentő tétel). A bevétel jelenti az ingatlan eladási árát, amiből a jövedelem kiszámításához költségként levonható például az ingatlan megszerzésére fordított összeg (azaz a vételár), az illeték, az ügyvédi díj, valamint az eladással kapcsolatos kiadások (jelesül a hirdetési díj). A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amelyeket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig – 5 évig – meg kell őrizni. Például, ha valaki 2017-ben ingatlant értékesített, akkor a bevételből a költségek levonásával számított összeg a tulajdonban tartásra tekintettel a következőképpen csökkenthető:

A szerzés éve

A jövedelem számított összeg

2017

100% -a

2016

100% -a

2015

90% -a

2014

60% -a

2013

30% -a

2012

0%- a

Vagyis a 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem. Nem kell az ingatlan értékesítéséből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik, vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlan-értékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri. A jövedelem kiszámításában segít a NAV honlapjáról elérhető kalkulátor (http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/ing_kalk).