Ingyen leadhatók a használt gumik

Hírek2023. szept. 30.Növekedés.hu

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár, ismertetve a holnap életbe lépő szabályozást.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Az új rendszerrel együtt Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért.
 
A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra - így a gumiabroncsra is - speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik. Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez.
 
Raisz Anikó hangsúlyozta, hogy a kormány célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól, ezért a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint számos erre irányuló intézkedést tettünk. A Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot számoltunk fel főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelynek már közel 30 ezer felhasználója van. Emellett második alkalommal hirdettünk azbesztmentesítési pályázatot és szállítjuk el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag hulladékot a lakosságtól, valamint közel 300 tonna növényvédőszer-hulladék begyűjtésében és ártalmatlanításában támogattuk a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát.