Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY

Hírek2023. jún. 10.Növekedés.hu

Magaságyásokat telepített nyolc-nyolc veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a PENNY-vel együttműködésben. A gyerekek ezáltal közelről ismerhetik meg a zöldségek, fűszernövények termesztésének folyamatát, a növénytermesztés örömét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Penny-Market Kft.-vel (PENNY) együttműködésben telepített magaságyásokat 8-8 veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába.

Az ágyásokba ősszel fűszernövényeket (kakukkfüvet, oregánót, zsályát, metélőhagymát, tárkonyt, levendulát, rozmaringot) és szamócát ültettek, tavasszal pedig metélő-petrezselyem-, sóska-, mángold-, tépősaláta-palánta, magvetéssel dughagyma, borsó és retek került.

A NAK a program ötletgazdájaként, koordinátoraként szakmai tanácsokkal is folyamatosan segíti az intézményekben a növények gondozását, esetleges további szaporítását.

A NAK a mezőgazdaságot közelebb kívánja vinni a gyerekekhez is, így például a belvárosban vagy a lakótelepeken élők is közvetlen tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek a növénytermesztéssel, kertészkedéssel kapcsolatban. De annak is örülünk, ha értékelni tudják majd a kertészek és a gazdák nehéz, ám szép munkáját.

– fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A PENNY számára évek óta kiemelt cél, hogy növelje a magyar termékek számát üzleteiben. Ennek köszönhetően a hazai termelőkkel és beszállítókkal is egyre szorosabb a kapcsolatuk. Ma már az árucikkek közel kétharmadát hazai beszállítók biztosítják, és több mint 500 sajátmárkás termékük viseli a Magyar Termék védjegyek egyikét. A PENNY elhivatott a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránt is, így örömmel támogatta a magaságyás-telepítési projektet. 

A program megvalósulását a veszprémi Mészi-Ker Kft., a várpalotai Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület, valamint a budaörsi TisztaZöld Kft. is segítette. Az elültetett zöldségek nagy részét már május-júniusban, azaz még ebben a tanítási félévben „be lehet takarítani”, illetve az őszi „szüreti” időszakra is jut belőlük. A termények szakács szakkörön, délutáni foglalkozásokon, technikaórán egyaránt feldolgozásra kerülhetnek, a gyerekek akár salátákat, szendvicsfeltéteket is készíthetnek a megtermelt növényekből.

A termesztés során egyúttal olyan módszereket is megismerhetnek, amelyeket akár az otthoni erkélyen, teraszon is tudnak kamatoztatni.