A NAK adatokat gyűjt a vetési varjak károkozásáról

Hírek2023. máj. 24.MTI

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országszerte arra kéri a gazdálkodókat, hogy jelezzék a vetési varjak okozta károkat és újra kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását - jelentette be közleményében a kamara.

A közlemény szerint a vetési varjak az Európai Unióban védett állatok, ezért - hiába okoznak jelentős károkat a mezőgazdaságban - nem lehet hatékonyan védekezni ellenük, kártérítés pedig nem jár a gazdáknak. Az elmúlt években több vármegyében is jelentősen megnőtt a vetési varjúállomány. A varjak a szántóföldeken kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést, illetve a településeken is egyre nagyobb számban jelennek meg.

A riasztási, gyérítési engedély kérelmezési eljárása hosszadalmas, de a tapasztalatok szerint nem is hoz eredményt, az engedélyezhető riasztási módszerek nem hatásosak, gyérítés pedig csak közérdekből engedélyezhető, a mezőgazdasági kártétel megelőzése ugyanakkor nem minősül annak - sorolta az akadályokat a NAK.

A kamara fontosnak tartja, hogy a kártételekről, azok kiterjedéséről és mértékéről pontosabb adatok álljanak rendelkezésre. A NAK emiatt országos felmérést indít a gazdálkodók körében, vármegyei szervezetei segítségével rögzíti a gazdálkodók jelzéseit a vetési varjak által okozott kártételekről.

A kamara korábban már kezdeményezte a szabályozási környezet módosítását, de az nem járt eredménnyel. Olyan visszajelzések érkeztek a döntéshozók részéről, hogy nem érkeznek be hozzájuk nagy számban riasztási, gyérítési kérelmek, emiatt meglátásuk szerint a varjak nem okozhatnak jelentős problémát a gazdálkodóknak. Másrészt a védettséget uniós szinten döntötték el, az állomány nagyságát is uniós szinten vizsgálják, és vannak olyan országok, ahol csökken a varjak száma - idézte fel a NAK.