Iszlamista terrortámadás történt Bécsben

Hírek2020. nov. 3.Növekedés.hu

Iszlamista terrortámadás történt Bécsben, legalább négy ember meghalt és tizenöt megsebesült – jelentették be kedden az osztrák fővárosban.

Karl Nehammer szövetségi belügyminiszter elmondta, hogy a bécsi belvárosban hétfő este történt merénylet egyik elkövetőjét rendőrök lelőtték. A támadó az Iszlám Államnak terrorszervezet szimpatizánsa volt.

A miniszter hangsúlyozta: nem lehet kizárni, hogy a merénylőnek voltak társai. Lakását átkutatták és megkezdték környezete feltérképezését. Ennek során számos házkutatást is tartottak és több embert őrizetbe vettek.

A lelőtt merénylőnél lőfegyver volt, és egy robbanóöv utánzata, amely valószínűleg rémületkeltésre szolgált. Korábban Michael Ludwig főpolgármester arról számolt be, hogy a merénylőnél több lőfegyvert és bozótvágó kést is találtak.

A halálos áldozatok mind járókelők, akik a koronavírus-járvány erősödése miatt elrendelt zárlat előtti utolsó estét töltötték a belváros egyik népszerű negyedében, amelyben sok vendéglő és bár működik.

Sebastian Kurz kancellár alávaló terrorcselekménynek minőstette a történteket, kedd reggelre rendkívüli ülésre összehívta kormányát. A tanácskozás után televíziós beszédben szól az osztrákokhoz.

A támadást számos vezető európai politikus elítélte, köztük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár.