Koronavírus: ismét csúcsot döntött a halottak száma Magyarországon

Hírek2020. nov. 3.Növekedés.hu

Csaknem négyezer újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 órában, a halálozások száma pedig újabb csúcsra, 84-re emelkedett a kedden közölt kormányzati adatok szerint.

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek, a halottak, és a kórházi ellátásra szorulók száma - derül ki a koronavirus.gov.hu címen működő portálon közölt összeállításból.

Újabb 3989 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett,

20 856-an meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti.

Kórházban 4767 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény kiemeli: a kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképessége is megmaradjon, a vírus ne megbénítsa meg a mindennapokat. Ehhez az általános óvintézkedések betartására van szükség, azaz továbbra is nagy az egyéni felelősség, különösen a maszkviselés szerepe a védekezésben.

Emlékeztetnek, hogy hétfőtől tovább szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, amit csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és ha valaki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik.

Az Operatív Törzs jelenleg 56 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba

- ezt már a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa mondta kedden az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János közölte, nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el.

Felhívta a figyelmet, hiába emlegetik úgy a fertőzést, mint ami az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak.

Hozzátette, általában a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota, ekkor kerülhetnek lélegeztetőgépre.

Ilyenkor - az esetek több mint felében - a lélegeztetőgép segíti át a betegeket a súlyos állapoton. Ugyanakkor egy idős és alapbetegségekkel küzdő embernél nem lehet sokáig fenntartani a kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60-80 év, míg gyermekek esetében a halálesetek száma "extrém ritka" - fogalmazott Szlávik János.

Kitért arra is, az esetek többségében mostanra már nem állapítható meg, hogy hol és kitől kapták el a betegséget a fertőzöttek, ami azt jelzi, hogy a vírus a közösségi terjedés szakaszában van.