Grúzia, a kaukázusi paradicsom

Utazás2019. ápr. 1.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Tengerpart, magashegységek, álomszép főváros, európaias jelleg a kontinens határán, több UNESCO-világörökségi helyszínnel, nem érdemes lehagyni a bakancslistáról.

Többféle országnév

A Kaukázus két vonulata közé ékelődött, Európa és Ázsia határán fekvő, önállóságát 26 éve elnyert ország nálunk viszonylag kevéssé ismert, pedig már közvetlen repülőjárat is van oda. Az ország vezetése azt szeretné, ha mindenki Georgiának hívná az országot, csak azért, mert a Grúzia orosz eredetű név, de hát a magyarban így szoktuk meg (ráadásul magukat kartvelinek, országukat Szakartvelónak nevezik). Ha ott járunk, és angolul próbálunk értekezni, úgy sincs gond, hisz angolul valóban ugyanaz az ország neve, mint az USA egyik államáé.

Változatos tájak

Az ország bő 100 éves orosz uralom után lett független, de van két területe, Dél-Oszétia és Abházia, amelyek oroszbarátok, ezért névlegesen el is szakadtak Grúziától. Így hasonló a helyzet, mint Ukrajnában, de a grúz esetben szerencsére teljes béke honol, az országban teljesen biztonságosan lehet utazni, a két vitatott sorsú területre azonban bonyodalmas a belépés.

Ha azonban Grúzia legfontosabb látványosságaira vagyunk kíváncsi, nincs is szükség erre. Az ország legérdekesebb látnivalója a Kaukázus hegység, melyre több helyen feljuthatunk, a tengerpart, ahol Batumi városa a központ (a szovjet időkben népszerű üdülőhely volt a hatalmas birodalmon belül, a most Oroszországhoz tartozó Szocsi és az Abháziához tartozó Szuhumi mellett.

Tbiliszi

A főváros, Tbiliszi önmagában egy különlegesség, talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy egy folyó által kettészelt város, melynek mindkét oldala Buda. Mindkettő dombos, és a folyó mindkét partján várak vannak néhány dombtetőn. A város egyébként pezsgő, európaias, a helyiek szimpatikusak és kedvesek. Kifejezett turistaelőny, hogy az ország viszonylag olcsó, ráadásul kiválóan és egészségesen lehet étkezni. Szinte bárhol eszünk, a főétel mellé előételként nagy tál salátát hoznak, uborkával és gyönyörű, nagy, ízletes paradicsomokkal.

Tbiliszi

Kis ország

Budapestről közvetlenül a Wizz Air repül Kutaiszi városába, amely nagyjából 200 kilométerre van Tbiliszitől, és 100 km-re a tengerparttól. A város önmagában is megér egy sétát, ugyanakkor az ország nem nagy, mindenhová könnyű eljutni. Területe 70 ezer négyzetkilométer, vagyis Magyarországnál kisebb, lakossága nagyjából 4 millió fő, melyből kicsit több mint egymillióan laknak Tbilisziben. Átszállással több légitársasággal is utazhatunk, leginkább Kijeven vagy Isztambulon keresztül.

Az ország híres-hírhedt szülötte

Érdemes megemlíteni Gori városát, amely arról híres, hogy ott született a világon talán leghíresebb grúz, aki a Szovjetunió valaha volt legnagyobb hatalmú, retteget vezetője lett, azaz Sztálin, születési nevén Dzsugasvili. Szülőháza megtekinthető, mi merő érdekességből megtettük, ha már úgyis átkeltünk a városon. Érdekesség, hogy körülette teljesen lebontották a régi városrészt, így a modern város közepén árválkodik egy kunyhócska, mellette kis múzeummal.

Éghajlat, hegyek, határok

Az ország éghajlata kellemes, nyáron a hőséget a hegyek mérséklik, a tél az alacsonyan fekvő részeken (ahol a lakosság 85 százaléka él) enyhe. Az ország területe a szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően évezredek óta kiváló bortermelő vidék. A Nagy-Kaukázus az ország északi határa, azon túl Oroszország található, a Kis-Kaukázus Grúzia déli részén húzódik, itt a határos országok: Törökország, Örményország és Azerbajdzsán. Ha valaki törökországi túrája során látogatna Grúziába szárazföldön, akkor Trabzon városából érdemes a tengerparti úton Batumi felé átlépni a határt.

Közlekedés

Az országban jól lehet busszal utazni, az autóbérlés viszont nem ment teljesen simán: a lefoglalt típusok helyett kis csapatunk csak két ütött-kopott járművet kapott, végül azonban remekül bejártuk velük az országot, még a Kaukázusba is felhajtottunk velük 3000 méteres magasságig, ahonnan megcsodálhattuk a lélegzetelállító 5047 méter magas Kazbek hegyet.

Kazbek