Itt várják a szűrőbuszok, ha Covid-tesztre menne háziorvosi beutalóval

Hírek2020. nov. 28.H. É.

Szűrőbuszok is segítik azok tesztelését, akiknek koronavírusos tüneteik vannak. A helyszíni mintavételt kizárólag azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa már elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérést az mentőszolgálat rendszerében rögzítették.

A Nemzeti Népegépszségügyi Központ tájékoztatása szerint Budapesten jelenleg az alábbi helyszíneken végeznek koronavírus-tesztet szűrőbuszokon:
  • Bp. X. kerület Albertirsai út EXPO tér – csak időpontra
  • Bp. III. kerület Pók utca – csak időpontra
  • Bp. XVIII. kerület Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminál parkoló – csak időpontra
  • Bp. XXI. kerület Deák Ferenc tér – Piac mellett – időpontfoglalás nélkül
  • HUNGARORING Média parkoló – időpontfoglalás nélkül

A szűrőbuszok a hét minden napján 9:00-16:00-ig fogadják a pácienseket. Azokon a helyszíneken, ahol időpontfoglalás van, ott a háziorvosok értesítik a mintavétel pontos időpontjáról az érintetteket. Mindenkitől azt kérik, hogy lehetőség szerint autóval menjen a vizsgálatra autóval (a szűrőbuszokat gépkocsival jól megközelíthető területeken helyezték el)  viseljen maszkot, és kövesse a helyszínen kihelyezett útmutatókat. A vizsgálatra mindenki vigye magával a TAJ kártyáját és személyes dokumentumait.

covid szűrőbusz

Első lépésként az orrból vett minta alapján COVID-19 antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben ez pozitivitást mutat, úgy a páciens és a vele egy háztartásban élők járványügyi megfigyelés alá, karanténba kerülnek. A vizsgálat eredményéről a járványügyi hatóság és a háziorvos a járványügyi szakrendszeren keresztül értesítést kap. Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, abban az esetben az OMSZ munkatársai elvégzik a PCR mintavételét, amelyet laboratóriumban vizsgálnak tovább. A PCR vizsgálat eredményéről az érintett az Ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvosánál tájékozódhat.