100 évig akar élni? Étkezzen úgy, mint a japán Okinava lakói

Hírek2020. nov. 28.Növekedés.hu

A Japánban található Okinava kivételes hely, lakói rendkívül hosszú, egészséges és boldog életet élnek: itt lakik a legtöbb 100 éves kort megélt ember. 100 ezer lakosra vetítve 68-an élnek ilyen sokáig. A hosszú élet titka a tudatos étkezéshez köthető, a lakók leginkább a táplálkozásukban térnek el a világ más részein élőktől.

Ha valakinek volt szerencséje együtt étkezni az okinavai idősekkel, az tudja, az étkezés megkezdése előtt mindig a következő hangzik el: „Hara hachi bu” – azaz mindent mértékkel. Ez egy emlékeztető arra vonatkozóan, hogy hagyjuk abba az evést, ha a gyomrunk 80 százalékos kapacitását megtöltöttük.

A kutatások azt mutatják, hogy nagyjából 15-20 percbe telik, amíg az agyunk regisztrálja, hogy a gyomrunk elérte a maximum kapacitását. A „hara hachi bu” gyakorlásával, a lassú étkezéssel pedig segíthetjük ezt a folyamatot.

A kutatók újra és újra megállapítják, hogy túl sokat eszünk. A Pew Research Center tanulmánya szerint az amerikaiak például naponta sokkal több kalóriát fogyasztanak, mint amennyit a szakemberek ajánlanak. A United States Department of Health and Human Services ajánlása alapján a felnőtt nőknél a napi 1600 és 2400 kalória, a felnőtt férfiak esetében pedig a napi 2000 és 3000 kalória az optimális. Három éve az átlag amerikai több mint 3600 kalóriát fogyasztott naponta, ami 24 százalékos növekedést jelent az 1961-es adatokhoz képest, ekkor az átlag 2880 kalória volt.

Az is számít, hogy mit eszünk, nem csak az, hogy mennyit.

Az idősebb okinavai lakosok általában növényi alapú étrendet követnek. Ételeik többnyire sült babból, spenótból, édesburgonyából és tofuból állnak - ezek mindegyike magas tápanyagtartalommal rendelkezik. A goja szintén egy népszerű alapanyag.

A „keserű dinnye” néven is ismert goja gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek csökkenthetik a vércukorszintet és javíthatják az immunrendszer egészségét. Noha az okinavaiak sertéshúst, halat és más húsokat is esznek, ezek általában csak kis részét teszik ki az étrendjüknek.

Az egészségünk érdekében érdemes beleépíteni a mindennapi étkezési szokásainkba a „hara hachi bu” alapvető szabályait. Négy egyszerű lépés a kezdéshez:

  • Ne arra figyeljük görcsösen, hogy hány kalóriát viszünk be. Az okinavai mód az, hogy mindent mértékkel tegyünk. Tudatosan étkezzünk, figyeljünk a testünk jelzésére.
  • Lassan étkezzünk. A gyors evés több evést eredményez. Lassítsunk, hogy a testünk reagáljon azokra a jelekre, amik jelzik, hogy már nem vagyunk éhesek.
  • Összpontosítsunk az ételekre. Étkezéskor tartsuk távol magunkat az összes digitális eszköztől. Így kevésbé terelik el a figyelmünket, kevesebbet fogyasztunk és jobban ki tudjuk élvezni az ízeket.
  • Használjunk kis tányérokat. Ezáltal lényegesen kevesebbet fogunk enni anélkül, hogy észrevennénk.

(via CNBC)