Izgalmas PÉNZ7 tanórát tartott az MNB alelnöke a Budai Technikumban

Hírek2023. márc. 10.Növekedés.hu

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke tartott pénteken rendhagyó PÉNZ7-tanórát a BGSZC Budai Technikumban. A jegybank szerepéről, a digitális pénzügyi biztonság legfontosabb alapismereteiről és a korszerű pénzkezelés legújabb lehetőségeiről hallgathattak meg hasznos tanulságokban bővelkedő előadást a Pénziránytű Alapítvány bázisiskolájának tanulói.

Meg tudod mondani, mi a pin-kódod első számjegye? – kezdte egy provokatív kérdéssel a rendhagyó órát az alelnök. A diákok pedig megtanulhatták, hogy soha senkivel, még a jegybank alelnökével se osszák meg érzékeny banki adataikat. A kiberbűnözők ugyanis már nem csak hivatalos csatornákat felhasználva szeretnék megszerezni adatainkat, hanem a legújabb trendek arról szólnak, hogyan vesznek rá minket, hogy önként megadjuk nekik például jelszavainkat, kódjainkat.

Az online térben minden nap 35 millió internetes támadás éri világszerte a különböző szervezeteket és személyeket. Ezért kell mindenkinek a lehető legtöbb óvintézkedést megtennie adatai biztonsága érdekében. Ez ugyan némi idő- és figyelemráfordítást igényel, de mindenképp megéri, ha pénzügyi biztonságunk a cél. Kandrács Csaba rámutatott, az erős, akár a legmodernebb eszközökkel is csak évszázadok, évezredek alatt feltörhető jelszavak, a visszaigazolás kérése, a limitbeállítás használata valamint a sürgető üzeneteknek, a túl kecsegtetőnek tűnő ajánlatoknak való ellenállás segíthet hogy ne váljunk a kiberbűnözők áldozatává. A jegybank alelnök kitért a Nigériai csalástól kezdve a zsaroló vírusokon át a digitális térből érkező támadások széles tárházára és arra is, ne szégyelljük, ha megtörtént a baj, azonnal forduljunk számlavezető bankunkhoz, tiltsuk le bankkártyánkat, tegyünk a rendőrségen feljelentést, ha pedig a pénzügyi szolgáltatónkkal lenne problémánk, forduljunk az MNB-hez.

A tanóra végén Kandrács Csaba egy izgalmas kvízzel és ajándékokkal is meglepte a diákokat, akik iskolájuk évkönyvének átadásával viszonozták, hogy az egyik leghitelesebb szakembertől kaphattak hasznos információkat.

A BGSZC Budai Technikum egyike a Pénziránytű Alapítvány kilenc bázisiskolájának, ahol nemcsak saját diákjaik kaphatnak mindennapi pénzügyi ismereteket, hanem a bázisiskola program keretében szeretettel várják a környező általános- és középiskolák diákcsoportjait és pedagógusaikat is. A bázisiskolákban az idei PÉNZ7-en fókuszba került korszerű pénzkezelés témakörén túl a családi költségvetés, a pénzügyi tervezés, vagy a pénzügyi intézményrendszert és a tőzsde világát bemutató élményfoglalkozásokon vehetnek részt a diákok, pedagógusaikat pedig ingyenes pénzügyi és módszertani tanárképzések is várják.

A PÉNZ7 kísérőeseményei egész márciusban folytatódnak, még érdemes beszállni például a BÉT és a Pénziránytű közös online tőzsdejátékába a Részvényfutamba, és a szép tavaszi időben a tanteremből is kiszabadulhatnak a diákok az ország több mint 160 pontján játszható PénzFutam kedvéért.