Izrael ősellensége már három atombombát is össze tudna rakni

Hírek2024. feb. 20.F. P.

Ijesztő beszámolót tett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: Irán olyan sok 60 százalékos dúsított uránnal rendelkezik, amiből nem sok erőfeszítéssel létrehozhatók a bombák.

Irán 2018 óta, amikor Donald Trump volt amerikai elnök könnyelműen kiléptette országát az Iránnal kötött hathatalmi megállapodából, szabadon dúsítja az uránt, a szankciók nem gátolják ebben, még ha gazdaságát erősen meg is viselik.

A NAÜ szerint sokkal dúsabb uránt állított elő, mint amennyire kereskedelmi felhasználáshoz, azaz atomerőmű működtetéséhet szükség van.

A NAÜ vezetője szerint a perzsa állam havonta 7 kg urániumot dúsít 60 százalékos szintre, ahonnnan már nem nehéz tovább dúsítani az atombomba előállításához szükséges szinthez.

Irán azt állítja, hogy nem törekszik nukleáris fegyverek előállítására, miközben már olyan közlést is tett, hogy már mindene megvan hozzá.

Kérdés, hogy hol az a pont, ahol valaki úgy dönt, hogy nem mehetnek tovább a dolgok.

Izrael korábban azt jelezte, hogy mindenképpen meggátolja az iráni atomfegyver létrehozását, bármilyen eszközzel.

Kérdés, hogy azóta Irán felismerte-e, hogy ha Izraelben bárhol bevetné az atomfegyvert, óriási muszlim közösségeket is elpusztítana, hisz az ország sűrűn lakott részei közel vannak a több mint 3 millió lakost számoló ciszjordániai palesztin területekhez, északon pedig Libanonhoz és Szíriához, ráadásul a sokat szenvedett Gázai övezetnek is jutna bőven a sugárzásból.