Izraeli források: 350 rakéta zúdult Izraelre, a többségét elfogták

Hírek2024. ápr. 14.MTI, Növekedés.hu

A Haaretz újság beszámolója szerint a rakéták elfogásában az amerikai és a brit rakétaelhárító rendszerek is segítettek.

Az izraeli hadsereg (IDF) az Iránból kilőtt több mint 350 rakéta többségét elfogta - írja a Haaretz izraeli lap.

A lap szerint Benjamin Netanjahu telefonon egyeztet Joe Biden amerikai elnökkel a támadásról.

Az amerikai, brit és jordániai rakétaelhárítók is segítettek a rakéták és drónok elfogásában.

Az IDF szerint a rakéták 99 százalékát sikerült elfogniuk.Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart vasárnap Izrael kérésére.

Izrael válaszlépésre készül, vadászgépei a libanoni Hezbollah ellen indítanak ma támadásokat.Izrael helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor megnyitotta légterét a mintegy hét órás zárlatot követően.

A légiközlekedési hatóság közleménye szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben, az utazóközönségnek tájékozódnia kell a légitársaságoknál járataik indulásáról és érkezéséről.
Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták.

A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre.

Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe.Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra.Az IDF szóvivője kiemelte a kivételes együttműködést Izrael és szövetségesei között, de hangsúlyozta, hogy "az incidens még nem ért véget. További fenyegetések vannak folyamatban. A vezérkari főnök jóváhagyta a további lépések terveit".

Elfogtuk. Megfékeztük. Együtt győzünk

- írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap reggeli bejegyzésében az X közösségi médiában.

A miniszterelnöki hivatal jelentése szerint törölték a vasárnap délelőttre tervezett kormányülést, mert a biztonságpolitikai kabinet egész éjszaka ülésezett az iráni támadás miatt.