Rejtett kincsekben gazdag ez a szomszédos ország - Úti ajánló  

Utazás2024. ápr. 14.Sz.A.
A rovat támogatója:

Szlovénia az egyik legszebb példája, hogy a rendszerváltás után mindössze egy generáció ideje alatt igazán vonzóvá lehet varázsolni egy volt szocialista országot.

A jugoszláv időszakból megmaradt épületeket jó ízléssel, egységes város- és településfejlesztési elvek mentén haladva, igényesen felújították, és a környezethez és a hagyományokhoz illő, ízléses, kulturált, barátságos épített környezetet alakítottak ki.
Igen, jobb helyzetből kezdtek mint mi, de tény: ma már az uniós átlag 90 százalékán áll (Magyarország esetében ez a mutató 76%) Szlovénia az egy főre jutó GDP-t nézve, miközben az Unióhoz 2004-ben társult államok ennél kevésbé látványos felzárkózást mutatnak a GDP-t vásárlóerő paritáson számolva.
Ha Szlovéniát választjuk úti célnak, legalább 3-4 éjszakára tervezzünk, és kicserélt, élményekben gazdag emberként térhetünk vissza.
 
A rendezett tájon, az Alpok lábánál csodálatos táj fogad minket, ahogy átkelünk a Száva folyón. választhatunk Ljubljana, a szlovén tengerpart és a hegyek között, de a Bled tavat és környékét ne hagyjuk ki.
 
A tó Budapesttől 520 kilométer, nagyjából 5 és fél óra autóval. A hetes matrica ára 7800 forint, a benzin olcsóbb, mint itthon, a különbség 30-40 forint literenként. 
A szállodai és éttermi árak nagyjából megegyeznek a magyarországi árszínvonallal, így kalkuláljunk a kiadások tervezésekor. 
Bled és környéke varázslatos élményt ad, a tengerszem, a tavon lévő kis szigetre épült templom, ahol mi is meghúzhatjuk a harangot, az úgynevezett Kívánság harangját, és megtekinthetjük a középkori óraszerkezetet.
A parttól nem messze eső ikonikus, ezer éves vár lenyűgöző, méltán Szlovénia büszkesége, egy órás gyalogúttal is elérhető.
 
A tavon csónakázni egyénileg és csoportosan is lehet, sőt, sup és szörf  is bérelhető. A turisták a világ minden szegletéből érkeznek ide, még sincs zsúfoltság, mert  a sok erdei úton számos kirándulás szervezhető csillagtúra-szerűen.
A régi patinás hotelek mellett takaros, otthonos panziók, airbnb apartmanok várják a vendégeket, kiváló minőségű kiszolgálással és konyhával, a szlovénok kedvesek, sokan beszélnek angolul, németül, olaszul.
Bledtől nem messze egy másik tengerszem, a Bohinji-tó is remek úti cél: a tónál vadvízi túrákat szerveznek, sokan nordic walkingoznak, sétálnak, a bicikliutak végig kiépítettek.
A tótól nem messze esik Vogel, ahol hegyi libegőről nézhetjük meg a csodálatos tájat.
 
A Bohinji tótól nem messze rengeteg a vízesés (Martuljski, Mertuljak) a kisebb tavak és a patakok halban gazdagok, rengetegen kempingeznek és horgásznak.
Kiemelendő a Bledtől 15 kilométerre fekvő Srednja Vas, a települést kettészelő Ribnica folyóval, és a hegy tetején csodaszép templommal. Pisztrángot ehetünk a patak felett, közben gyönyörködhetünk a tájban.
Ha időnk engedi, ellátogathatunk akár a Wörthi tóhoz is, de a Bledhez közelebbi vízesések felé is kirándulhatunk - a kanyargó kis hegyi utak káprázatos élményt nyújtanak a vízesésekkel tarkított tájon.