Izraeli háború: kiterjedhet a konfliktus - egy másik országra is lecsapott Izrael

Hírek2023. okt. 13.D.J./MTI

Ez történt az izraeli-gázai háború hatodik napján:

- Szíria közölte, hogy az izraeli erők csütörtökön egyszerre indítottak rakétatámadást a főváros, Damaszkusz és az északi Aleppó repülőterei ellen. "Rakétatámadások" egy időben érték a két repülőteret - idézett a Guardian egy szíriai katonai forrást.

- Szárazföldi offenzívát indítunk Gáza ellen, "amikor az alkalmas és a céljainknak megfelelő" - közölte Jonathan Conricus, az IDF szóvivője csütörtökön kora reggel.

- A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére - jelentette be csütörtökön a Downing Street.

- Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet - közölte Richard Hecht katonai szóvivő csütörtökön külföldi újságírókkal. Hecht elismerte, hogy az izraeli légicsapások "nagyobbak, mint valaha", de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre.

A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről.

A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő. A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.

- Izrael megkezdte a hétvégi Hamász-támadások áldozatainak eltemetését. A legutóbbi halálos áldozatok száma Izraelben 1300-ra tehető. Izrael katonai szóvivője közölte, hogy a kormánynak sikerült megerősítenie a Hamász támadása során Gázában túszul ejtett 97 ember személyazonosságát.

- Több mint 1500 palesztint öltek meg izraeli csapások szombat óta - tudatta csütörtökön a gázai egészségügyi minisztérium. Közülük 500 gyermek van - közölte. További 6 612-en megsebesültek a palesztin enklávét ért izraeli légicsapásokban - állítja a minisztérium.

- A Human Rights Watch közölte, hogy arra a következtetésre jutott, hogy Izrael fehér foszfort használt a gázai kikötő és két vidéki helyszín felett az izraeli-libanoni határ mentén ezen a héten végrehajtott katonai műveletek során.

A szervezet figyelmeztetett, hogy a fehér foszfor használata Izrael által a zsúfolt polgári területeken "a kínzó égési sérülések és az élethosszig tartó szenvedés nagy kockázatát hordozza magában".

- Az izraeli csapások eddig három újságírót öltek meg, két másik pedig lőtt sebek következtében halt meg - közölte a Riporterek Határok Nélkül. Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének

mintegy 12 munkatársa halt meg a Gázai övezetet ért izraeli légicsapásokban - közölte a szervezet.

- Az Egyesült Államok és Katar megállapodott abban, hogy megtagadják Irán hozzáférését a Biden-kormányzat és Teherán között a múlt hónapban kötött fogolycsere-egyezmény részét képező 6 milliárd dolláros pénzeszközökhöz - közölte Wally Adeyemo, az amerikai pénzügyminiszter-helyettes a képviselőházi demokratákkal.

- Az amerikai kormányzat péntektől bérelt repülőgépeket küld Izraelbe az amerikai állampolgárokért, akik elhagynák a Hamász támadása nyomán bizonytalanná vált térséget - közölte csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

- Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba - jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este.

- Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz - mondta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban. A horvát elnök emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte "mélységes undorát". A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta:

"Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását".

- Egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik - hívta fel a figyelmet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

- További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből, ők jelenleg hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hazaszállítja majd őket Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

- Az Izraelben kitört háborús konfliktus során meghalt amerikai állampolgárok száma legkevesebb 25-re növekedett.

- Tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Németországban az Izrael elleni támadás miatt - jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben. A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása.

- Az elhurcolt izraeliek visszatéréséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek - közölte X-en Jiszráel Kac izraeli energia- és infrastrukturális miniszter.