Izraeli háború: új szintre lép a konfliktus - Izrael óriási offenzívára készül

Hírek2023. okt. 12.D.J./MTI

Ez történt a gázai–izraeli háború ötödik napján:

- Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a katonáknak nyilatkozott: "A földről fogunk támadni", ami újabb egyértelmű jele annak, hogy a gázai szárazföldi offenzíva küszöbön áll. Gallant kedden a gázai kerítés közelében katonákhoz szólva azt mondta:

"A Hamász változást akart, és meg is fogja kapni. Ami Gázában volt, az többé nem lesz."

- Izrael új háborús kabinetje megfogadta, hogy "eltörli a Hamászt a föld színéről". Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ellenzéki párt vezetőjével, Benny Gantzcal együtt szólt a nemzethez, miután megállapodtak abban, hogy rendkívüli kormányt alakítanak a Hamász elleni háború irányítására.

- Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az éjszaka folyamán több száz célpontot támadtak Gázában, köztük 80-at Beit Hanon több mint 450 célpontot Al-Furqan, és további 70 célpontot találtak el al-Daraj városrészben. A célpontok között bankok és olyan helyek voltak, amelyeket az IDF szerint a Hamász Izrael elleni támadások irányítására használt.

Izrael katonai célja a Hamász katonai képességeinek megsemmisítése - mondta egy szóvivő.

- Az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat Egyiptommal és Izraellel annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák a Gázai-övezetet - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán. John Kirby sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a civilek számára, akik semmi rosszat nem követtek el, lehetővé kell tenni a kijutást.

- Hivatalos szerdai brit adatok szerint tizenhét brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásában. A BBC közszolgálati médiatársasággal a kormány közölte, hogy a brit állampolgárságú eltűntek között gyerekek is vannak.

- Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák - közölte az izraeli hadsereg szerdán. Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat - és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben.

- Több mint 338 000 ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben - közölte az ENSZ, mivel a palesztin enklávét továbbra is súlyos izraeli bombázások érik.

- Miközben Gáza egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag az ostrom közepette, több száz ember keresett menedéket az enklávé legnagyobb kórházánál.

- A palesztin halálos áldozatok száma szombat óta 1100, köztük 326 gyermek, a sebesültek száma pedig 5339. Legalább 30 ember meghalt és több százan megsebesültek, amikor Izrael az éjszaka folyamán több száz légicsapással bombázta a Gázai övezetet - közölte egy Hamász-kormánytisztviselő.

- Az izraeli halálos áldozatok száma 1200. Több mint 2700-an megsebesültek. A halálos áldozatok számának megugrása "nem azért van, mert folyamatosak a harcok" - mondta az izraeli haderő szóvivője, hanem azért, mert "most, ahogy az idő múlik, halott izraeliek holttesteit fedezzük fel a különböző településeken, ahová a Hamász beszivárgott, és ahol mészárlásokat hajtottak végre".

- Oroszország támogatja a független palesztin állam létrehozását - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Energiahét moszkvai nemzetközi fórum szerdai plenáris ülésén. "Oroszország álláspontja nem ma, nem ezekkel a tragikus eseményekkel kapcsolatban, hanem évtizedek során alakult ki. És ez az álláspont jól ismert mind az izraeli fél, mind palesztinai barátaink által.

Mindig is kiálltunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak végrehajtása mellett, mindenekelőtt egy független, szuverén palesztin állam létrehozását értve ezalatt" - mondta Putyin.

- Az amerikai külügyminisztérium legkevesebb 22 megerősített amerikai halálos áldozatról számolt be szerdán az Izraelben kialakult háborús konfliktus nyomán.

- Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) tizenegy munkatársa vesztette életét izraeli rakétacsapásban a szervezet honlapja szerint.

- Újabb evakuációs műveletet indít a kormány az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében, a hatóságok kapcsolatban vannak mind a 220 személlyel, aki konzuli védelemre jelentkezett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tbilisziben.

- Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael állam budapesti nagykövete a magyar sajtó képviselőivel szerdán Budapesten folytatott beszélgetésen elmondta: a támadás leginkább Iránnak állt érdekében, mert a Hamásszal együtt komolyan aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok még inkább normalizálni tudja a szaúdi-izraeli kapcsolatokat;

másrészt úgy látja, hogy az izraeli belpolitikában évek óta tapasztalható megosztottságot látva is dönthettek úgy, hogy most érdemes támadniuk.

Jákov Hadasz-Handelszman szerint úgy tűnik, mintha a Dél-Libanont uraló - iráni támogatással működő - Hezbollah síita szervezet lassan, de biztosan egy észak-izraeli front megnyitását készítené elő. A nagykövet a Hamász és Irán fontos céljaként nevezte meg, hogy az Izrael elleni háborúba a Ciszjordániában élő palesztinokat is szeretnék teljesen bevonni.

- Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek - jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán. A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit.

- Izraelnek joga van megvédeni magát, hiszen hétvégén terrortámadás érte az országot, amelyben sok civil meghalt, viszont a NATO elvárja, hogy az atrocitásokra adott válaszlépések arányosak legyenek - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi miniszterei tanácskozásának első napját lezáró szerda esti sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a konfliktus folytatódása során meg kell akadályozni az ártatlan civil életek elvesztését.

Stoltenberg arra is figyelmeztette az Izraellel szemben ellenséges nemzeteket és szervezeteket, hogy ne próbálják saját javukra kihasználni a kialakult helyzetet.

- Meg kell menteni a közel-keleti békefolyamatot, és el kell kerülni az erőszak elmérgesedését - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

- Szolidaritási istentiszteletet tartottak Budapesten szerda este a Dohány utcai zsinagógában a Hamász által szombaton megtámadott Izraelért.

- Az amerikai kormány az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az Egyesült Államok polgárait szerdán.