Megszólalt a német kancellár az izraeli háborúról

Hírek2023. okt. 17.MTI

Németország elkötelezett Izrael biztonsága és léte mellett - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár keddi tel-avivi látogatásán, amelyet szolidaritásból tett a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen indított támadása miatt.

Scholzot Izraelben először Eli Kohen külügyminiszter köszöntötte a Ben Gurion-repülőtéren, megköszönte Scholz látogatását és szolidaritását Izraellel.

Később a német kancellár megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és ennek végén közös nyilatkozatot adtak az újságíróknak.

Scholz kijelentette, hogy hazája - a holokauszt miatti felelőssége miatt is - mindig a zsidó állam mellett fog állni.

"Ahogy a múlt héten a Bundestagban mondtam, nehéz időkben Németország csak egy helyre állhat, Izrael mellé" - hangoztatta Scholz.

"Nagyon fontos elmondani ezt ma itt, ezekben az Izrael számára nehéz időkben: Németország történelme és a holokausztért viselt felelőssége megkívánja, hogy segítsünk fenntartani Izrael biztonságát és létét" - jelentette ki a német kancellár.

Benjámin Netanjahu szerint a Hamász október 7-i támadása "a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb bűntény a holokauszt óta.

A hamászosok az új nácik, a Hamász az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és bizonyos esetekben rosszabb, mint a nácik" - mondta az izraeli kormányfő, és figyelmeztetett, hogy ha az ilyen atrocitásokat "most nem állítják meg, akkor ezek nagyon hamar elérnek önökhöz is".