Izraeli konfliktus: a Hamász hírszerzését is kezdik lefejezni - az egyik vezetőt megölték

Hírek2023. okt. 27.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 20-dik napján:

- Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy megölték a Hamász hírszerzési igazgatóságának helyettes vezetőjét, Shadi Barudot egy csapásban a Gázai övezetben. Izrael azzal vádolta Barudot, hogy együttműködött a Hamász vezetőjével, Yahya Sinwarral az október 7-i dél-izraeli támadások előkészítésében.

- A műholdas radarok elemzéséből kiderül, hogy Izrael az elmúlt két hétben fokozta a Gázai övezet déli részének bombázását, annak ellenére, hogy az északi lakosokat arra szólította fel, hogy meneküljenek dél felé - írta meg a Sky News. A műholdas adatok szerint Gáza északi részén az épületek 15 százaléka,

Gáza déli részén pedig 2 százaléka sérült meg vagy semmisült meg kevesebb mint egy hét alatt.

- Az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre a Gázai övezet északi részén, előkészítendő a palesztin övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet elleni katonai fellépés következő szakaszát - jelentette be a hadsereg az X internetes közösségi oldalon.

A közlés szerint a razzia során "megöltek számos terroristát, és jelentős katonai infrastruktúrát számoltak fel", köztük páncéltörő rakéták kilövőhelyeit, valamint "tereprendezést végeztek a szárazföldi hadművelethez", majd elhagyták az övezetet. A friss közlések szerint az izraeli légierő éjjel tovább bombázta az iszlamisták katonai célpontjait.

- A Hamász katonai szárnya szerint "közel 50", a Gázai övezetben fogva tartott túsz halt meg az izraeli csapások következtében.

- Az ENSZ palesztinok számára létrehozott segély- és munkaszervezete közölte, hogy várhatóan ma kifogy az üzemanyagkészlete. Az ügynökség megosztja készleteit, hogy a teherautók szétoszthassák a segélyt, a pékségek etethessék az embereket a menedékhelyeken, a vizet sótalanítsák, és hogy a kórházak üzemben tudják tartani az inkubátorokat, az életfenntartó gépeket és más létfontosságú berendezéseket.

- Tűzszünetre van szükség Gázai övezetben, egy totális ostrom ugyanis nincs összhangban a nemzetközi joggal - jelentette ki az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken. Az európai uniós tagállamok vezetői az EU-csúcs első napján, csütörtökön éjszaka elfogadott közös nyilatkozatukban "humanitárius célokat szolgáló szünetre" szólítottak fel az Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet szembeállító gázai övezeti konfliktusban, hogy a segélyszállítmányok mielőbb eljuthassanak a rászorulókhoz.

- Az Egyesült Államok további mintegy ezer katonát küld a Közel-Keletre - de nem Izraelbe - az amerikai elrettentő erő fokozása érdekében - közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

- Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Izrael elítélte a delegáció meghívását.

- Gázának nem csupán humanitárius tűzszünetre, hanem teljes körű tűzszünetre van szüksége ahhoz, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a területre - jelentette ki Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter Hágában csütörtökön.

- Emmanuel Macron francia államfő nemzeti megemlékezést hirdetett a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadása francia áldozatainak tiszteletére Párizsban - jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal.