Januártól az Erste-nél is változik az erős ügyfélhitelesítés az online vásárlásoknál

Hírek2020. dec. 8.MTI

Januártól az Erste Banknál is változik az erős ügyfélhitelesítés folyamata az online bankkártyás vásárlásoknál, a pénzintézet ügyfelei számára az internetes kártyás tranzakcióknál alkalmazott megerősítés nem lesz teljesen ismeretlen, mivel az Erste már idén januárban bevezette a kétfaktoros azonosítást az online fizetéseknél - közölte a bank kedden.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is 2019. szeptember 14-én hatályba lépett a második pénzforgalmi irányelv, a PSD2 szabályozása. Az internetbanki belépéshez, egyes tranzakciók jóváhagyásához azóta nem elég a felhasználónév és a jelszó, a bankoknak még egy módon meg kell győződniük arról, hogy valóban az ügyfelük kívánja használni a szolgáltatást - emlékeztet a pénzintézet.

Erre a mobiltelefont használják a pénzintézetek: az Erste push üzenetet küld ügyfelei MobilBankjába, illetve SMS-kódot azoknak, akik még nem töltötték le az ingyenes applikációt. Az erős ügyfélhitelesítést kötelező alkalmazni jövő januártól az Európai Unión belül az internetes vásárlások, fizetések esetében is. Ezért, ha az azonosítás nem jár sikerrel vagy nem történik meg, a bank elutasíthatja a tranzakció végrehajtását - tették hozzá.

Ismertették, hogy

az az ügyfél, aki rendelkezik Erste MobilBank szolgáltatással, annak nincs plusz feladata az átállással. Aki rendelkezik NetBank hozzáféréssel, érvényes NetBank jelszavával és a mobiljára küldött internetes vásárlást ellenőrző SMS-kóddal is vásárolhat januártól. Az Erste ugyanakkor azt ajánlja ügyfeleinek, töltsék le okostelefonjukra az ingyenes MobilBank applikációt.

Ezután már csak regisztrálni kell az alkalmazásba, amelyhez a NetBank azonosítóra és a Netbank jelszóra van szükség.

Azon ügyfeleknek, akiknek nincs NetBankja, vagy a NetBank jelszó pótlására szolgáló TeleBank szolgáltatása, de van az Erste Banknál megadott mobilszáma, annak az Erste hozzáférést biztosít ezekhez a szolgáltatásokhoz. A bank a NetBank jelszót és/vagy a TeleBank PIN-kódot a mobilszámra küldi el.

Akinek nincs az Ersténél megadott mobilszáma, az felkeresheti bármelyik bankfiókot az ügyintézéshez.

A társkártyásokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a főkártyás ügyfelekre azzal a különbséggel, hogy az ő hozzáférésük a NetBankhoz és a TeleBankhoz korlátozott, kizárólag az online kártyás vásárlások jóváhagyására szolgál - közölték.

Az Erste Bank Hungary közel egymillió ügyfelét több mint száz fiókján, valamint több mint 400 bankjegykiadó automatáján keresztül szolgálja ki, munkatársai száma meghaladja a 3000-et.