Jelenlegi formájában kudarc a Facebook virtuális valutája

Hírek2019. dec. 29.Növekedés.hu

A Facebook Libra projektje jelenlegi formájában megbukott és át kell alakítani ahhoz, hogy jóváhagyható legyen - jelentette ki Svájc elnöke, olvasható a reuters.com hírportálon. A nyilatkozat annak kapcsán született, hogy az amerikai óriásvállalat a kriptovaluta engedélyezését kérte a svájci pénzügyi hatóságoktól.

Nem hiszem, hogy a Libra-nak jelenlegi formájában esélye lehetne, mivel a központi bankok nem fogadják el azt a valutakosarat, amely használatát alátámasztaná

mondta Ueli Maurer, Svájc pénzügyminisztere és távozó elnöke a svájci SRF televíziónak.

A Facebook által kezdeményezett digitális valuta, amelyet a genfi székhelyű Libra Association bocsátana ki és kezelne, számos aggodalmat keltett a szabályozó hatóságok és a politikusok körében. Sokan tartanak attól, hogy veszélyeztetheti a személyiségi jogok védelméhez fűződő érdekeket, befolyásolhatja a pénzügypolitikák érvényesülését és megváltoztathatja a világ pénzügyi rendszerét. 

A kriptovaluta fedezetét tartaléktőke biztosítaná, amelyet bankbetétek és kormányhitelek formájában egy megbízotti hálózat kezelne. E rendszer hivatott biztosítani a Libra hitelességét és garantálni, hogy elkerülhető legyen az egyéb kriptovalutákra jellemző szélsőséges ár-ingadozás. 

A projekt irányítói, közöttük a kriptovalutát alkotó egyik vezető, David Marcus azt mondta:

a szabályozó hatóságok által felvetett problémák miatt a Libra júniusra tervezett indítása késhet.