A koplalástól egészségesebb lesz a szívünk?

Hírek2019. dec. 29.D.J.

A böjtölésnek több pozitív élettani hatása is van.

Okinava szigetén a nők átlagéletkora eléri a 90 évet. Arányaiban errefelé pedig több 100 éves él, mint bárhol máshol a világon. Ez részben egy speciális étrendnek köszönhető. Errefelé a lakosok kevés proteint és kalóriát fogyasztanak. A főleg halakból és zöldségekből álló diétának pedig van egy fontos alapelve is: eszerint nem szabad tele ennünk magunkat. Csak addig fogyasszuk az ételt, amíg jól nem lakunk.

Hogy a koplalásnak, több pozitív élettani hatása is van, azt ma már számos kutatás igazolja. Az egyik friss elemzésben a Johns Hopkins Egyetem professzora Mark Mattson állapította meg, hogy jót tehet, ha néha – hetente legalább kétszer – az étkezéseket 16-18 óra választja el egymástól.

Az, hogy 24 órán belül a többség háromszor is kiadósan étkezik, inkább egy rossz szokás, ami leterheli a szervezetet. A Harvard táplálkozástudománnyal foglalkozó professzora Frank Hu szerint az is baj, hogy egy nagyobb erőfeszítés után az emberek szeretik megjutalmazni magukat. A böjtöt ezért gyakran a szokottnál is nagyobb, kiadós evések követik.

Pedig ha mértéktartóan étkezünk akkor nem csak a súlyunk fog csökkenni, de a szívünk is egészségesebb lesz. Egy tavalyi elemzésből még az is kiderült, hogy a böjt akár a vércukorszintünk stabilizálásában is segíthet. Persze nem csodaszerről van szó: Mark Mattson külön felhívja a figyelmet rá, hogy a koplalás hosszútávú hatásai körül még most is vannak kérdőjelek.