Törökország is belevág az autógyártásba

Hírek2019. dec. 29.Növekedés.hu

2022-től évi 175 000 darab elektromos autót szerelnek össze.

Recep Tayyip Erdogan a napokban bemutatta Törökország első hazai gyártású autójának prototípusát - olvasható a dw.com hírportálon. Az ország ezzel nagy lépést tett régi álma, a nemzeti autógyártás megteremtése irányában.

Történelmi napnak vagyunk tanúi: Törökország 60 éves álma válik valóra

mondta Recep Tayyip Erdogan az ünnepségen, amelyet Isztambul közelében, a Gebze ipari körzet egyik technológiai központjában rendeztek. 

Az országban jelentős autóipar működik: számos nemzetközi gyártó, a Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota és a Hyundai is gyárakat üzemeltet. Ezekben a létesítményekben török munkások távoli térségekben tervezett járműveket szerelnek össze és a kész modelleket többnyire Európába exportálják. 

Évek óta beszélünk arról, hogy Törökországnak meg kell alkotnia saját autóját, hogy többet érdemlünk, minthogy összeszerelő üzemeink legyenek

mondta Recep Tayyip Erdogan.

Törökország olyan országgá vált, amely nemcsak az új technológiák piaca, hanem fejleszti, előállítja és szerte a világba exportálja azokat. 

A török elnök később posztolt egy videót a Twitteren. A videón Recep Tayyip Erdogan vezeti az egyik prototípust és közli: egy ilyen autót meg is tart magának. 

A feladatot szervezetileg egy új közös vállalat, a Török Automobil Közös Vállalkozási Csoport (TOGG) valósítja meg. Az öt holding társaság és egy vállalkozási szövetség által alapított szervezet a következő 15 év folyamán öt elektromos autó modellt tervez gyártani. Közülük kettőt mutattak be, egy elektromos könnyű SUV-ot és egy szedánt. 

A gyár a negyedik legnagyobb török városban, az Isztambultól délre fekvő Bursaban épül meg. A tervek szerint 2022-re, amely a Török Köztársaság századik évfordulója és egy évvel előzi meg a következő választásokat, évi 175 000 autót gyártanak majd. A 13 évre ütemezett projekt költségeit 22 milliárd lírára (több, mint 1 100 milliárd forintra) becsülik. Az alkalmazottak létszáma 4 000 fő lesz. 

A vonatkozó rendelkezés szerint a kormány területet és adókedvezményeket biztosít az új gyárnak. A 2035-ös év végéig évi 30 000 darabos vásárlási garanciát nyújt. 

A TOGG vezérigazgatója a Bosch egy korábbi vezetője, Gurcan Karakas, ügyvezető igazgatója pedig Sergio Rocha, a General Motors Korea egykori vezérigazgatója lesz.