Jelentős mérföldkőhöz ért a Paksi Atomerőmű termelése

Hírek2020. máj. 19.Növekedés.hu

A termelés 1982-es indulása óta eltelt időszakban összesen 500 terawattóra, azaz több 500 milliárd kilowattóra villamos energiát termelt a Paksi Atomerőmű. Ilyen mennyiségű áram egy teljes hétig képes lenne biztosítani az egész világ villamosenergia-fogyasztását.

Egy átlagos háztartás 230 millió év alatt fogyasztana el, elektromos autókba „töltve” pedig mintegy 260 millió kilométer megtételére lenne elegendő annyi áram, amennyit indulása óta megtermelt a Paksi Atomerőmű. Az alaperőműként működő Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energia összesített mennyisége május 19-én érte el az 500 terawattórát (tWh), vagyis 500 milliárd kilowattórát (kWh).

A világ – annak összes háztartása, cége, gyára, stb. – egy hét alatt használ fel ennyi áramot, míg Magyarország villamosenergia igényét akár 12 évig tudná biztosítani ez a mennyiség.

Az atomerőmű első blokkjának indulása óta biztosítja hazánkban az olcsó és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásától mentesen előallított áramot, az elmúlt években jellemzően a bruttó hazai villamosenergia-termelés közel felét adva. A létesítmény négy blokkja az elmúlt évek folyamatos, biztonsági és termelési mutatókban elért rekordjai után 2019-ben is története legnagyobb mennyiségét, összesen több mint 16 milliárd kWh villamos energiát állított elő. A rendszeres biztonsági fejlesztések eredményeként az atomerőmű a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal bővül, ennek megfelelően biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít.

A tavalyi, kimagasló biztonsági és termelési mutatókkal zárult év után idén korábban nem látott kihívásokkal kellett szembenéznie a Paksi Atomerőműnek és dolgozóinak. Az új típusú koronavírus okozta járvány minden korábbinál jobban felértékelte a biztonságos áramellátást, amelynek legfontosabb hazai alappillére ebben az időszakban is a Paksi Atomerőmű . A létesítmény ebben a kritikus időszakban is zavartalanul, üvegház hatású gázok kibocsátásától mentesen képes biztosítani a hazai fogyasztók számára a szükséges villamos energiát - olvasható az Atomerőmű közleményében.