Az Erste elemzője adta a legpontosabb előrejelzéseket a hazai gazdaság várható alakulásáról

Hírek2020. máj. 19.Növekedés.hu

Rendkívül jól szerepeltek az Erste Csoport elemzői a FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2020 megmérettetésén, előrejelzéseik pontosságával összesen 16 díjat érdemeltek ki. Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető makrogazdasági elemzője két kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Idén is díjazta a legpontosabb előrejelzéseket készítő szakembereket a FocusEconomics. Az elemző cég a világ több mint 130 országára vonatkozó gazdasági becsléseket gyűjti, összesíti és elemzi ki. A társaság az Analyst Forecast Awards 2020 megmérettetésen több mint 350 intézmény 1200 elemzőjétől az elmúlt 22 hónapban, 2018. január és 2019. október között megjelent előrejelzések precizitását hasonlította össze országonként több kategóriában (például GDP, jegybanki alapkamat). A FocusEconomics emellett országonként "összetettben" is kihirdetett egy-egy győztest: ezek a szakemberek összességében a legpontosabb előrejelzéseket adták az adott állam vizsgált mutatóinak várható alakulásáról. 

A magyarországi makrogazdasági jelzőszámok esetében az "összesített" és a "kamat" kategóriában is Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője végzett az élen a FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2020 megmérettetésen.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált 22 hónapban az Erste munkatársa jelezte előre a legprecízebben a magyarországi kamatok alakulását, illetve összességében ő adta a legpontosabb képet a magyar gazdaság várható teljesítményéről.

"Nagyon örülök a magyar Erste Bank makrocsapata sikerének, a FocusEconomics díja fontos szakmai elismerése annak a munkának, amelyet nap, mint nap végzünk" – fogalmazott Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője 2004 óta dolgozik a pénzintézetnél, számos banki terület munkáját segíti makrogazdasági és bankpiaci előrejelzések készítésével, emellett az Erste Csoport elemzési tevékenységét is támogatja a magyar gazdasághoz, illetve a forint- és kötvénypiachoz kapcsolódó elemzésekkel. 

Az Erste Csoport több kelet-közép-európai leánybankja, valamint az osztrák anyabank elemzői is jól teljesítettek a FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2020 versenyen. Előrejelzéseik pontosságával összesen 16 díjat érdemeltek ki a megmérettetésen. A lengyel gazdasággal foglalkozó elemzők a lengyel „összesített” kategóriában szintén elhozták az első helyet, míg a zágrábi pénzintézet a horvát „összesített” kategóriában a második, a szerb „összesített” kategóriában a harmadik helyet szerezte meg.