Paks is felkészült a járványra

Hírek2020. ápr. 1.Végh Zsófia

A legnagyobb energetikai létesítmények, köztük a Paksi Atomerőmű is életbe léptetette már a koronavírus járványra aktualizált pandémiás tervét. Az energiaellátás biztosítása járvány ideje alatt (is) kiemelt jelentőségű, ezért a létesítmények naponta egyeztetnek a hatóságokkal.

Az MVM Csoport vezetősége kiemelt ügyként kezeli a Covid19 vírus által okozott helyzetet. A hazai energiaellátás meghatározó tagjaként minden körülmények között biztosítanunk kell a lakosság folyamatos ellátását, írja a növekedés.hu-nak küldött válaszában az MVM. Ennek megfelelően a csoport az elmúlt hetekben a mostani járványra aktualizálta pandémiás tervét, melyet egyeztettek az Országos Tisztifőorvossal, és naponta frissítenek az Operatív Törzs iránymutatásai alapján. Emellett egy csoport-szintű kríziscsapatot is felállítottak, akik összefogják és összehangolják a tagvállalatok működését a járvány elterjedésének megakadályozására.

Az MVM Csoport kapcsolatban áll a központi Operatív Törzzsel, így azonnal tudnak reagálni a fejleményekre. A működés a termelési és a szolgáltatási oldalon is biztonságosan zajlik. A kritikus munkakörök beazonosították megtörtént, a kiemelt kollégákkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, írja a cég.

A Paksi Atomerőmű, mely a hazai bruttó villamosenergia-termelés közel 50%-át adta tavaly, felkészült a koronavírus okozta veszély kezelésére. Legnagyobb hazai áramtermelőként tisztában vagyunk az ellátásbiztonságban betöltött szerepünkkel együtt járó felelősséggel, ennek megfelelően mindig is rendelkeztünk pandémiás tervvel, amelyet most a koronavírus jelen tudásunk szerint várható következményeinek megfelelően aktualizáltunk, tudatta a növekedés.hu-val az erőmű sajtóügynöksége. A tervet az Országos Tisztifőorvossal is egyeztetették, aki elfogadta azt.

Az előírásoknak megfelelő intézkedések, a higiéniás és egészségügyi figyelem és fegyelem fokozása, a látogatások felfüggesztése, a közösségi események, képzések leállítása, illetve az utazási korlátozások bevezetése már március 2-án megtörtént . Az erőmű pandémiás vezetői csoportja naponta tart értekezletet, így a veszélyhelyzet kihirdetésének megfelelő további intézkedésről is azonnal dönt és azokat a szervezettel végrehajtja.

Az ellátás biztosított: az erőmű a pandémiás tervnek megfelelően – a vírus esetleges további terjedése esetén is - képes biztonságosan működni, írják.

Az OAH, a hazai atomenergia-felügyeleti szerv a koronavírus miatt nem léptet életbe új, a létesítmények védelmére vonatkozó biztonsági előírást, közölte a növekedés.hu-val a hivatal. A meglévő jogszabályi követelmények elegendőek, ezek betartásamelyet az OAH folyamatosan ellenőriz biztosítják a felügyelt létesítmények nukleáris biztonságát, írja az OAH hozzátéve, hogy a létesítmények biztonságos üzemeltetéséért és az üzemeltetés biztonságáért minden esetben az üzemeltető a felelős.