Jelentős túljegyzés mellett bocsátott ki újabb zöld jelzálogleveleket az OTP Csoport

Hírek2021. okt. 5.Növekedés.hu

Aktív befektetői érdeklődés mellett bocsátott ki újra zöld jelzálogleveleket az OTP Csoport. Az aukción összesen 121,2 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a kibocsátó OTP Jelzálogbank a meghirdetett 80 milliárd helyett 90 milliárd forintot fogadott el. Az OJB2031/I jelzáloglevelek aukción kialakult átlaghozama az azonos futamidejű állampapírok hozamát 6 bázisponttal haladta meg, a kamatswap-görbéhez képest pedig -14 bázispont volt a kockázati felár.

A mai sikeres zöld jelzáloglevél-kibocsátás és az első Zöld Otthon Program hitelkérelmek befogadásának üzenete, hogy az OTP Csoport elkötelezett a fenntarthatósági célok támogatása iránt és a jövőben is stabil finanszírozási hátteret kíván nyújtani a magyar lakossági ingatlanvásárlásaihoz és a lakóingatlan állomány energetikai megújulásához

- nyilatkozta a kibocsátást követően Becsei András az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója.

A zöld jelzáloglevél-kibocsátás szempontjából fontos, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele a pénzügyi befektetők körében is kezd egyre hangsúlyosabbá válni, növekszik a befektetők igénye az olyan eszközök iránt, amelyek zöld célokat finanszíroznak. Ezt a trendet erősíti a Magyar Nemzeti Bank 2021 augusztusában induló Zöld jelzáloglevél-vásárlási programja, amelynek kifejezett célja a hazai zöld jelzáloglevél-kibocsátás ösztönzése.

Az OTP Jelzálogbank erre a piaci szemléletváltásra a forrásszerzési stratégiájának átalakításával, a jelzáloglevél-kibocsátási programjának kibővítésével készül. Kiemelt cél, hogy a Társaság a jövőben folyamatosan bocsásson ki zöld jelzálogleveleket.