Több mint 600 millió eurós deficitetet hozott az április a külkereskedelmi mérlegben

Hírek2020. jún. 9.MTI

Áprilisban az euróban számolt export 37,9 százalékkal, az import 28,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külkereskedelemi mérleg 611 millió euró deficittel zárta a hónapot, 840 millió euróval romlott az importnak az exportnál kisebb csökkenése miatt.

A koronavírus-járvány hatására a termék-külkereskedelemi forgalom mindkét irányában jelentősen visszaesett az előző év azonos időszakához képest - fűzte hozzá a KSH.

2018 augusztusa óta nem volt deficites a kereskedelmi mérleg havi egyenlege, akkor is az idén áprilisinak csupán tizede, 62 millió euró volt a hiány.Az export áprilisi összezuhanása már sejthető volt az ipari termelés pénteken megjelent előzetes adataiból, amely 36,8 százalékos, illetve a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint is 36,6 százalékos csökkenést mutatott. Márciushoz viszonyítva 30,5 százalékkal esett vissza a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban.

Forintban számolva a kivitel 30,1 százalékkal, az import 20,4 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest.

Az év első négy hónapjában az euróban számolt export 9,1 százalékkal, az import 7,4 százalékkal csökkent, az 1,244 milliárd euró exporttöbblet 788 millió euróval kisebb az egy évvel korábbinál.