Virág Barnabás: A következő negyedévben megindulhat a kilábalás

Hírek2020. jún. 9.Sz.A.

Áprilisban elértük a mélypontot, júniusban már emelkedés várható, a következő negyedévben megkezdődik a kilábalás - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelölje ma a Parlament Gazdasági Bizottságának ülésén. Virág Barnabás jelöltségét 10 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta a bizottság.

Több tényező határozza meg, hogy az ország hogyan küzdhet meg egy válsággal, ezek közül a legfontosabb, hogy milyen induló pozícióban van a gazdaság a válság kitörésekor: a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályán mozgott, és 2-3 százalékponttal haladta meg az uniós átagot a GDP növekedésének üteme - mondta Virág Barnabás, az MNB alelnök-jelöltje a Gazdasági Bizottság előtt a mai meghallgatásán.

Kiemelte, hogy a koronavírus járvány kitöréséig alapvetően növekvő pályán haladt a magyar gazdaság, és az első negyedévben két százalékos bővülést is elért, szemben a 2008-as válsággal, amikor sokkal sérülékenyebb állapotban volt a gazdaság.

A válság leküzdésekor gazdaságilag fontos szempontnak nevezte a makrogazdasági egyensúlyt, a folyó fizetési mérleget, a költségvetési egyenleget, valamint az infláció alakulása, utóbbival kapcsolatban megjegyezte:

2017 óta a magyar inflációs ráta néhány hónapot leszámítva a jegybank inflációs célja körül alakul. Az inflációs adatoknál folyamatos csökkenés mutatható ki, a legutóbbi, májusban mért ráta 2,2 százalék volt - tette hozzá.

Virág Barnabás kiemelte: Magyarország sikeresen kezelte a járványt, de a gazdasági mutatókban már értelemszerűen megjelentek a járvány hatásai. Ilyen például a turizmus és az ipari termelés visszaesése, összességében a mélypontot az április jelentette. Lényegi rendeződésre júniusban kerülhet sor,  a harmadik negyedévben megindulhat a kilábalás.

Mint elmondta, a hazai gazdaságpolitika gyorsan és hatékonyan tudott reagálni a kihívásokra, ebből az egyik kiemelendő intézkedés a törlesztési moratórium bevezetése, ami jelenleg 2000 milliárd forint megfizetésének halasztását jelenti a mostani nehéz helyzetben. Hangsúlyozta, hogy ezeket az összegeket a munkahelyek megtartására és a fogyasztás növelésére lehet majd fordítani.

A jegybank március közepe óta stabilizálta a turbulens környezetet, és olyan intézkedéseket hozott, mint például a Növekedési Hitel Hajrá, ami olcsó, kiszámítható hitelforrást jelent főleg kis- és középvállalkozások számára - emelte ki az alelnök-jelölt.

Mint elmondta, a járvány vélehetően nem csak néhány negyedévről fog szólni, ezért fel kell készülnünk arra, hogy a válság új normákat hoz.

Ezt már láttuk 2008-ban is, és hatványozottan lesz igaz a jelenlegi helyzetre. Felértékelődnek a digitális és zöld megoldások, a felzárkózási pályát választó gazdaságoknak ezt kiemelten kell figyelnie - mondta Virág Barnabás, aki többek között az azonnali fizetési rendszer bevezetését és a jegybank zöld kötvényét említette erre példaként.

A jegybank célja továbbra is az árstabiltás fenntartása, a kormányzati gazdaságpolitika támogatása, és kiemelt figyelmet kell fordítania a hitelezési aktivitásra, az egészséges pénzügyi rendszer fenntartására, valamint a kormányzat adósságkezelésének támogatására. A célunk továbbra is az, hogy a magyar gazdaság egy fenntartható felzárkózási pályán maradjon és ezt a pozíciót a válsághelyzetben is megőrizzük - tette hozzá a szakember.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a válsággal egy időben zajlik egy technológiai változás is a világban, az új technológiák idevonzása nagyon fontos az ország számára, mert ezzel is lehet biztosítani a felzárkózási pályát. Kiemelte, hogy a hitelezettség GDP-hez mért aránya a régiós átlagnál alacsonyabb, erős kereslet-növekedés jellemezte eddig a magyar gazdaságot, amit nem lehet túlfűtöttségnek nevezni.

Az idei növekedési kilátásokkal kapcsolatban vonatkozóan közölte: sok a bizonytalanság az előrejelzésekben, az Európai Központi Bank is 5,5 és 12 százalék közé tudja csak becsülni az idei visszaesés mértékét.

Az év második felében itthon már szerény mértékű növekedéssel lehet számolni, ha az előre betervezett állami beruházások is megvalósulnak - tette hozzá.

A Pénzügyminisztériummal kapcsolatban megjegyezte, hogy a fiskális és monetáris politika között eddig is összhang volt, és ez a jövőben is biztosított, ezzel párhuzamosan az érveken alapuló szakmai vitáknak helye van.

A forint árfolyamával kapcsolatos kérdésekre úgy reagált, hogy az MNB inflációs céljának tartásával kell összhangban lennie az árfolyamnak. 

A törlesztőrészletekre vonatkozóan hangsúlyozta, hogy a moratórium után sem emelkedhetnek a hitelek törlesztőrészletei. 

Virág Barnabás jelölését 10 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta a bizottság.