Jó hír a részvénypiacoknak - rég láttunk ilyen amerikai inflációs adatot

Hírek2023. nov. 14.MTI

Az elemzők által vártnál jobban lassult infláció az Egyesült Államokban októberben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics kedden azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés üteme éves összevetésben 3,2 százalékra lassult októberben a szeptemberi 3,7 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában 3,3 százalékos októberi inflációs adat szerepelt.

Havi szinten a fogyasztói árindex a 0,1 százalékos emelkedéssel számoló elemzői előrejelzésekkel szemben stagnált októberben a szeptemberi 0,4 százalékos növekedés után.

Októberben az energiaárak éves szinten 4,5 százalékkal, míg egy hónappal korábban, szeptemberben jóval kisebb mértékben, 0,5 százalékkal estek vissza. Ezen belül a benzin ára 5,3 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára 21,4 százalékkal esett, a földgázé pedig 15,8 százalékkal mérséklődött. Ezzel szemben az áram ára lassuló ütemben, 2,4 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

Az élelmiszerárak növekedése 3,3 százalékra mérséklődött októberben a szeptemberi 3,7 százalékról. Emellett az új járművek árai is lassuló ütemben emelkedtek, a használt személygépkocsik ára pedig tovább csökkent októberben. Gyorsuló ütemben emelkedett ugyanakkor a ruházati cikkek, az egészségügyi ellátás és a szállítási szolgáltatások ára.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 4,1 százalék helyett 4,0 százalékra, több mint 2 éve a legalacsonyabbra mérséklődött a szeptemberi 4,1 százalékról. Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozások átlagában szereplő és az előző havi 0,3 százalék helyett 0,2 százalékra mérséklődött októberben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) inflációs célja 2 százalék.  

Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban.

Az októberi amerikai inflációs adatok megjelenése után a Fed következő lépéseire vonatkozó előrejelzés alapján a piac többsége továbbra is arra számít, hogy a Fed következő, december 13-án végződő kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja az irányadó dollárkamatot.