Nagyobb hangsúlyt kaphat a tartalékos toborzás és a kadétképzés

Hírek2023. nov. 14.Növekedés.hu

Kezdetét vette az Önvédelmi Területi Bajnokság! Az első válogató versenyt november 10-én a felcsúti Pancho Arénában rendezték meg. A versenyen több mint 50 induló vett részt, akik különböző imitált utcai szituációkban, a legmodernebb technikák bemutatásával küzdöttek meg egymással. A válogatón több kategóriában is bejutottak a döntőbe, amelynek 2024. január 27-én a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ad otthont. A bajnokság fővédnöke Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportért felelős államtitkára.

A bajnokságot a szervezők képviseletben Dr. Komáromi István ny.r. dandártábornok a Béri Balogh Alapítvány Az Önkéntes Tartalékos Katonákért elnöke, az RKSZ tiszteletbeli-társadalmi elnöke, valamint Széles Ernő ny. dandártábornok a MATASZ elnöke és a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke nyitotta meg.

Dr. Schmidt Ádám, a verseny fővédnöke, kiemelte:

A jövőre vonatkozóan nagyobb hangsúlyt fektetünk a tartalékos szervezetekre, a tartalékosok toborzására, a kadétképzésre és a hazafias, honvédelmi nevelés területeire, ezért is támogatjuk az ifjúság honvédelmi jellegű sportolását megvalósító rendezvényeket.

A verseny menetrendje és szabályzata ismertetését követően kezdetét vette a rövid bemelegítés és felkészülés, majd megkezdődtek az imitált utcai támadások. A különböző szinteken különböző fegyveres támadásokban is helyt kellett állnia az indulóknak. A bírák pontozták a veszélyhelyzetek elhárításának technikáját, valamint a támadó fél ártalmatlanításának minőségét. A versenyzők különféle megoldásokat mutattak be, amelyben számított a gyors reakcióidő, valamint pontos kivitelezés. Az izgalmas összecsapások mellett a bajnokságot professzionális harcművészeti előadások színesítették.

Dr. Komáromi István, a verseny elnöke az eseményen elmondta:

Az önvédelem nem csak a rendészeti és kadét képzésben fontos. Ezzel a versennyel is arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a hétköznapokban, így az általános képzésekben is lenne létjogosultsága ilyen típusú oktatásnak. Örömünkre szolgál a bajnokság megszervezése, és meglepődve tapasztaltuk milyen nagy az érdeklődés az önvédelmi tanfolyamok iránt. Több iskolától is kaptunk felkérést képzések indítására.

A bírók elismerően nyilatkoztak a versenyzők teljesítményeiről és gratuláltak a továbbjutóknak. A következő válogató november 24-én, a csepeli BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban kerül megrendezésre.

EREDMÉNYEK:

14-16 évesek:

  1. Flórika Ferenc
  2. Farkas Janka Regina

III.  Kovács Dominik

17-18 évesek:

  1. Tejfel Krisztián
  2. Megyeri Róbert

III.  Üveges Dorina

19-20 évesek:

  1. Lehota Kristóf
  2. Jáni Richárd Levente

III.  Kántor Áron

Csapatok:

  1. Pápai SZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapat: Lázár Csaba, Kovács Ákos, Majsai László
  2. Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum csapata: Schütt Mercédesz, Nagy Luca Imola, Farkas Matild

Ők azok, akik a többi válogatón továbbjutott versenyzőkkel megküzdve válhatnak a legjobbakká a januári döntő gálán.

A válogató részletes eredményeit és a bajnoksággal kapcsolatban további információkat a https://matasz.com és a https://rksz.info honlapokon olvashatják, valamint figyelemmel kísérhetik a bajnokság alakulását.