Fontos szintet vitt át az infláció: végre tíz százalék alá került!

Hírek2023. nov. 10.Növekedés.hu

Folytatódott az erőteljes dezinfláció. Októberben átlagosan 9,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, az előző hónaphoz, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1%-kal csökkentek.

Fontos szintet vitt át az inflációs mutató októberben, így még jobban közelítette a régiós átlagot.

Uniós összehasonlításban azonban a magyarországi infláció még mindig az uniós átlag duplája.

A visszaeső kereslet, a szigorú monetáris politika, valamint a magas inflációs bázis és az üzemanyagárak mérséklődésének hatása egyaránt látszódik az októberi inflációs adatokon.

Az élelmiszerek ára havi összehasonlításban 0,1 százalékkal mérséklődött, amiben az Árfigyelő működése és a kötelező akciózások hatása is benne van. Ez a második hónap, hogy csökkent az élelmiszerek ára havi összehasonlításban. 

Éves összehasonlításban még mindig 9,9 százalék az infláció, előrejelzések szerint év végére 7 százalékra mérséklődhet a drágulás üteme.

Éves alapon az élelmiszerek ára 10,4%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (54,4%), a csokoládé és kakaóé (23,8%), az alkoholmentes üdítőitaloké (szintén 23,8%), valamint a büféáruké (22,0%). A termékcsoporton belül a tojás ára 16,9, a liszté 15,4, a sajté 6,4, a margariné 4,2%-kal csökkent.

A háztartási energia 16,1%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4%-kal kevesebbet, a tűzifáért 5,4, a palackos gázért 4,7%-kal többet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 30,2%-kal nőtt.

A szolgáltatások 13,2%-kal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 21,3, az üdülési szolgáltatás 17,8, a járműjavítás és -karbantartás 16,3, a sport- és múzeumi belépők 14,7%-kal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7%-kal kevesebbe került.

A szeszes italok, dohányáruk ára 11,6, ezen belül a szeszes italoké 13,7%-kal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,7, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 10,4, a fűtő- és főzőberendezésekért 5,9, az új személygépkocsikért 4,7, a szobabútorokért 4,4%-kal többet, a használt személygépkocsikért 9,1%-kal kevesebbet kellett fizetni. Az állateledelek ára 29,3, a mosó- és tisztítószereké 20,0, a testápolási cikkeké 9,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,3%-kal magasabb lett.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal csökkentek.

Az élelmiszerek ára átlagosan 0,1%-kal mérséklődött, ezen belül a margarin 2,5, a sajt 1,2, a cukor 1,1, a liszt 1,0%-kal kevesebbe, a csokoládé, kakaó 2,2, az alkoholmentes üdítőitalok 0,7%-kal többe kerültek.

A járműüzemanyagok ára 3,8%-kal csökkent.

A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 3,2%-kal drágultak.

A háztartási energiáért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a tűzifa ára 1,2%-kal csökkent, a vezetékes gázé nem változott.

A nyugdíjasokat érintő infláció 9,1 százalék volt októberben.

A dezinfláció tovább tart, de már csökkenő ütemben, év végére elemzők és az MNB becslései szerint is elérhető a 7 százalék körüli infláció.

Összességében a magas inflációs bázis kifutása, a januári béremelések, a reálkeresetek növekedése, illetve az energiaárak esetleges további drágulása emelheti az infláció szintjét, másrészt a lakosság visszafogott kereslete, a beruházások visszafogása és a szigorú monetáris politika fékezi az inflációt.

A jegybank 3 százalékos inflációs célja 2025-ben tűnik elérhetőnek.